Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди здравни работници във Франция отказват да се ваксинират, страната заплашена от здравна катастрофа

15 септември 2021, 16:42 часа • 1892 прочитания

Хиляди неваксинирани здравни работници във Франция са изправени от днес пред неплатен отпуск съгласно нов закон за COVID-19, който наказва заетите в професионалните грижи, отказващи да се ваксинират.

На 12 юли президентът Еманюел Макрон даде ултиматум на редица служители, включително медицинския персонал в болници, грижещите се за пенсионери по домовете им и противопожарната служба - общо около 2,7 милиона души - да получат поне една доза ваксина до 15 септември или да подадат оставка.

Два месеца по-късно хиляди здравни работници обаче все още отказват да се ваксинират. Това увеличава вероятността от смущения и хаос при предоставянето на услуги в тези сектори.

Така например, ръководството на болница в южния град Монтелимар вече потвърди, че отменя неотложни операции поради недостиг на ваксинирани анестезиолози.

Профсъюзът в сектора CGT предупреди за наближаваща "здравна катастрофа", ако правителството отстрани голям брой болнични работници и им забрани да работят. „Трябва да задържим тези хора на работа, докато не им се намерят заместници“, каза Кристоф Прюдом, лекар в спешна помощ и депутат от лявата партия „Непокорна Франция“.

Въпреки това правителството е твърдо решено да осъществи своята политика. "Няма да отстъпим“, заяви премиерът Жан Кастекс миналия месец.

Националната агенция по обществено здраве на Франция изчисли преди седмица, че около 12% от болничния персонал и около 6% от лекарите в частни практики още не са ваксинирани.

В началото на глобалната ваксинация Франция имаше едно от най-ниските нива на поставяне на ваксини в света, като само четирима от 10 души заявяваха, че са готови да се ваксинират. Сега страната е на другия полюс с едно от най-високите равнища на ваксинация в света, като близо 50 милиона души - почти 90% от всички пълнолетни - са получили поне една доза ваксина до 13 септември.

Въвеждането на здравните карти през юли, изискващи хората да докажат, че са ваксинирани или наскоро са имали отрицателен тест за COVID-19, за да получат достъп до ресторанти, барове, фитнес зали или музеи, очевидно е дало ефект.

Но десетки хиляди хора продължават всяка седмица да демонстрират срещу ограниченията.

Амел Бенотман, 41-годишна медицинска сестра, работеща в психиатрична болница в северния град Лил, заяви пред АФП, че е "твърде притеснена" от страничните ефекти на ваксината, за да позволи да бъде имунизирана, дори ако това означава да загуби работата си. „Вече прекарах леко Covid и смятам, че рисковете от ваксината надвишават ползите“, казва Бенотман.

Франция не е единствената страна, която предприе стъпки, за да принуди хората, работещи с уязвими лица, да се ваксинират.

Американският президент Джо Байдън обяви миналата седмица ваксините за задължителни за милиони федерални служители и работещи по договори, както и за предприятия с над 100 души персонал. Италия направи ваксината задължителна за здравните работници в края на май и планира да разшири мярката, включвайки през октомври и персонала на домове за пенсионери. Гърция пък въведе задължителна ваксинация и за двете категории лица.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес