Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция отново предупреди Скопие: Членството е немислимо без Преспанското споразумение

24 юни 2024, 21:15 часа

„Решението на новите македонски власти да не използват конституционното име на държавата във вътрешния публичен дискурс е грубо нарушение на Преспанския договор“. Това заяви гръцкият министър на външните работи Йоргос Герапетритис, предаде БГНЕС.

Реклама

"Присъединяването на Северна Македония към ЕС ще бъде "немислимо и неприемливо", ако тя не спазва "изцяло и безусловно" международното право, включително споразумението за името с Гърция", подчерта той.

Още: Македонският премиер се срамува от пълното име на страната си

Герапетритис каза, че новото ръководство на Северна Македония "систематично и настойчиво е решило да не използва "Северна" в публичното пространство. Дипломатът подчерта, че "зачитането на международното право и международните споразумения е в основата на международния мир и сигурност и не означава избирателното му прилагане".

Министърът добави, че Гърция винаги е била жизненоважна сила за интеграцията на страните от Западните Балкани в европейското семейство.

Още: Какви са правилата при изборите за парламент в Гърция и ще ги харесат ли партиите и в България? (СНИМКИ)

На 23 юни Християн Мицкоски нарече "прилагателното Северна" "срамно". „Ще кажа срамното прилагателно преди клетвата, защото лично на мен ми напомня за позора, който нанесохте на моята родина, моето семейство и моите неродени внуци и тези след тях. И ще направя всичко, докато съм жив политически и като човек, всичко по силите си да поправя тази несправедливост, за съжаление в този момент съм безсилен и ще трябва да капитулирам. За съжаление това е част от закона и конституцията, които трябва да спазвам като ръководител на правителството“, каза новият македонски премиер преди гласуването на новото правителство.

Още: "Българският диктат няма да мине": Християн Мицкоски е новият премиер на Северна Македония

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес