Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гръцките острови са изправени пред водна криза

09 юли 2024, 13:41 часа • 2407 прочитания

Гръцките острови са изправени пред водна криза, пише гръцкото издание Kathimerini.

По-голямата част от Гърция не е виждала почти никакъв дъжд от месеци. Сега, когато островите на страната се подготвят да приемат рекорден брой летни туристи, напрежението върху водоснабдяването рядко е било по-голямо, коментират служители, фермери и учени.

Къде са проблемите?

Най-големият резервоар на гръцкия остров Наксос е пресъхнал, полезен само за костенурките, които кръстосват калните му плитчини. Надолу по течението морската вода е проникнала в празни напоителни кладенци, което е навредило на ценната реколта от картофи на острова.

По-на юг, на остров Карпатос, властите наложиха ограничения върху допълването на плувните басейни, докато на северния остров Тасос властите търсят инсталация за обезсоляване, за да направят морската вода годна за пиене. ОЩЕ: Гърция със стряскащ рекорд: 1200 пожара през юни

Застрашен е най-големият икономически двигател на страната

Милиони туристи посещават Гърция всяка година, за да се насладят на нейните древни места, девствени плажове и тюркоазени води. Но въздействието на изменението на климата, включително по-високите температури, непостоянните валежи и горските пожари, застрашават бъдещето на най-големия икономически двигател на страната.

Тази година се чувства особено напрегната. След най-топлата зима в историята  - горските пожари започнаха необичайно рано, някои в райони, където обикновено има сняг. Най-малко шестима туристи, включително известният британски телевизионен водещ Майкъл Мозли, загинаха миналия месец, когато горещите вълни заляха страната.

Експертите по климата се опасяват, че най-лошото тепърва предстои. Андреа Торети, координатор на Европейската и глобална обсерватория за сушата към Службата за управление на извънредни ситуации на Коперник, каза, че след като ефектите от сушата станат видими, е твърде късно да се предприемат действия. 

„Трябва да избягваме да мислим в извънреден режим, а да гледаме на превенцията и готовността“, каза Торети. ОЩЕ: Най-лошото предстои: Гърция се бори с десетки горски пожари

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес