Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гръцки план: Десетки F-16 да отидат в САЩ, а оттам - в Украйна

17 юли 2024, 11:13 часа • 3996 прочитания

Гърция се готви да изведе от експлоатация 32 по-стари изтребителя F-16 Block-30, понеже модернизира 82 броя F-16 до модела Block-70 (каквито и България е поръчала от САЩ) и придобива 24 самолета Rafale от Франция.

Комисия в Конгреса на САЩ разреши на Гърция да закупи до 40 многоцелеви изтребителя от пето поколение F-35. Украйна не крие, че ги желае.

Гърция обаче иска гаранция, че ще може да закупи F-35 или Rafale като заместители на продадените 32 броя F-16.

Още: Проблемът с F-16 за Украйна напомня на кризата с танковете Abrams

Гърция ги дава на САЩ, Щатите - на Киев

Киев може да очаква общо 79 броя F-16 от Дания, Норвегия, Белгия и Нидерландия. Първите трябва да пристигнат до седмици. Украйна заяви, че се нуждае от поне 128. 32-та изтребителя на Гърция биха допринесли донякъде за запълване на недостига, пише "Ал Джазира".

Според източници на изданието предпочитаната от Атина формула за прехвърляне на тези самолети е да ги продаде обратно на САЩ, които да ги модернизират и да ги предадат на Киев.

Снимка: Getty Images

Още: Зеленски: До края на годината ще получим още F-16, но и те няма да са достатъчни (ВИДЕО)

Гръцки експерти са против

Някои военни експерти имат резерви към предаването на десетки изтребители от страна на Гърция. "За съжаление, заради нашите съседи, ние сме длъжни да имаме много мощни въоръжени сили", заявява инженер от военновъздушните сили пред арабската медия при условие за анонимност. Той вероятно има предвид Турция.

Още: Доставката на F-16 от Белгия за Украйна: Графикът е скандален

"Продажбата на 32 самолета F-16 ще отвори голяма дупка във военновъздушните сили. Трябва да има "кворум" от около 200 самолета, което не може да стане с по-модерни и скъпи изтребители", смята той.

Още: Мицотакис пред НАТО: Гърция има "оръжия" срещу упорството на Мицкоски

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес