Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гръцки ексминистър разказа за новия световен феодализъм

11 януари 2021, 14:51 часа • 5876 прочитания

Гръцкият бивш министър на финансите Янис Варуфакис изброи основните точки на „извършваното техно-феодално устройство” в западната икономика. Основният негов материал, посветен на актуалните направления в икономическото развитие на Запада, е публикуван в изданието Project Syndicate.

Варуфакис разказал пред изданието, че 2020 г. станала и година на разобличенията, че „правителствата предпочели да не използват своите огромни пълномощия, за да пречат на най-богатите хора де се облагодетелстват за сметка на глобализацията”.

Варуфакис също така забелязал крайно възмутителното поведение на европейските топ-чиновници, които заявявали невъзможност да издържат болниците и училищата, но наливали маса парични средства за изплащане на съкратени и уволнени, а така също за национализация на останалите държавни предприятия.

Отделно възмущение, според ексминистъра, е внезапното обявяване на Гърция за платежоспособна. Това „лицемерие” се прави, докато гражданите на страната избират правителство, което на свой ред последователно предава националното богатство на безграничната олигархия, а Европейската Централна банка възнамерява да придобие само толкова гръцки държавни облигации, колкото са необходими за скриване на държавната неплатежоспособност.

Той също така констатира, че „наблюдаваните от нас планини от натрупано частно богатства имат малко общо с предприемачеството”.

„Едва нищожен процент от печалбата на Джеф Безос, Илон Мъск или Уорън Бъфет е в резултат на създадена добавена стойност” – отбелязва Варуфакис. Само от средата на март тази година състоянието на 614 милиардери в САЩ се увеличило с 931 млрд долара и това не е станало в резултат на някакви иновации или изобретателност”.

„Те станаха по-богати докато спят, когато централните банки наводниха финансовата система с изкуствени пари, което доведе до рязко покачване цената на активите” – добавя гръцкият експерт.

Според заключението на Варуфакис, капитализъм повече няма, включително защото освобождаването от конкуренция, грандиозните платформени компании от типа на Amazon сформираха „техно-феодализъм”.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес