Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гръцката прокуратура се отказа от разследването срещу плана "Б" на Варуфакис

20 октомври 2015, 19:40 часа • 3446 прочитания

Гръцки прокурор прекрати разследването срещу плановете на бившия финансов министър Янис Варуфакис за т. нар. „План Б“, в рамките на който трябваше да бъде създадена паралелна система за разплащане в страната. Това съобщи анонимен съдебен служител, цитиран от агенция Ройтерс.

Варуфакис обмисляше подобен план, чиято цел бе предпази икономиката, в случай че Гърция напуснеше еврозоната, припомня БГНЕС. Тогава той бе заявил, че подобен план е имало, но той не е бил изпълнен.

Но съдебният служител прокурор, който е разследвал вероятно нарушаване на гръцкото законодателство, не е открил доказателства за нередности.

Все още обаче се очаква следовател от по-висша инстанция да потвърди решението.

Разследването не беше фокусирано върху самият Варуфакис, който се ползва от депутатски имунитет, а по-скоро върху съобщенията в медиите за това дали „План Б“ е нарушил законите на Гърция.

Гърция беше на крачки от напускането на зоната за единна европейска валута, преди да си осигури средства чрез трети спасителен план на 13 юли тази година. За да го получеше обаче страната, трябваше да приложи нови мерки за икономии. Варуфакис, който е противник на подобни мерки, напусна поста на финансов министър в знак на несъгласие.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес