Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грузинският президент отказа да признае резултатите от изборите за парламент в Грузия

27 октомври 2024, 20:11 часа • 734 прочитания

Грузинският президент Саломе Зурабишвили отказа да признае изборната победа на управляващата и до момента партия в страната "Грузинска мечта". Причината - безпрецедентни изборни нарушения и измами.

Зурабишвили директно каза, че резултатите от вота са фалшифицирани. Тя ги обяви за "проведени по руски модел". Всъщност, почти 24 часа по-късно, грузинската ЦИК все така не е преброила всичките гласове - при 99,968% преброяване, "Грузинска мечта" печели с 53,9%: Прокремълската "Грузинска мечта" печели пълно мнозинство според грузинската ЦИК

Малко по-рано бившият грузински президент Михаил Саакашвили призова в профила си във Facebook: "Сега не е моментът да си хвърляме пепел върху главите и да се притесняваме как сме били измамени. Сега е моментът за голям протест. Трябва да покажем на света, че се борим за свобода и че сме хората, които няма да приемат несправедливостта. Нямаме време за губене!"

Вече има насрочен протест пред грузинския парламент, в 19:00 часа местно време на 28 октомври.

Днес още четири опозиционни партии в Грузия отказаха да признаят за валидни изборните резултати. На практика цялата опозиция в Грузия го направи - но не се обедини в единен блок преди изборите. По различни неофициални оценки "Грузинска мечта" е успяла да "открадне" около 400 000 гласа т.е. 20% вот от всички гласували. Става въпрос за видими прийоми на фалшификация, като например един човек да тъпче цял кочан с бюлетини: Бой и фалшиви бюлетини: Решителните избори в Грузия са като от екшън филм (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес