Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грузия: Проруският закон за "чуждестранните агенти" официално влезе в сила

03 юни 2024, 11:39 часа

Изключително спорният закон за "чуждестранните агенти", вдъхновен от Русия, окончателно влезе в сила в Грузия.

Реклама

Той бе приет от местния парламент на 14 май, след като бе прокаран от управляващата партия "Грузинска мечта". Законопроектът доведе до масови протести и тежки сблъсъци между проевропейски настроените граждани и полицията, но нито това, нито ветото на президента Саломе Зурабишвили не спря одобряването на законопроекта.

Още: Край: Грузия тръгна по пътя на Русия въпреки кървавите сцени (ВИДЕО)

Днес, 3 юни, законът беше подписан от председателя на грузинския парламент Шалва Папуашвили и така вече е в сила.

Какво предвижда законът за "чуждестранните агенти"?

Законът предвижда регистрирането на нестопански (нетърговски) юридически лица и медии като организации, осъществяващи интересите на чужда сила, ако те получават над 20% от приходите си от чужбина. Който откаже да се регистрира, ще понесе последствия незабавно - имуществото му в юрисдикцията на Грузия ще бъде конфискувано, заплаши главният секретар на "Грузинска мечта" Каха Каладзе. Каладезе е доста известно име на феновете на футбола - беше доста години защитник на "Милан", в първите 10-тина години на XXI век.

Още: В Грузия събират пари за арестуваните от протестите заради чуждестранните агенти

Според закона всеки, който се счита за „организация, осъществяваща интересите на чужда сила“, трябва да бъде вписан в публичния регистър в едноименна база данни и е под риск от глоби. По време на регистрацията ще бъде необходимо да се отрази полученият доход. В същото време организациите ще имат задължението да попълват финансова декларация всяка година. Това се счита от мнозина за образец на руския закон, с който диктаторът Владимир Путин разчисти всякаква вътрешна обществена съпротива.

Още: Докато се разправя с чуждите агенти, грузинският Путин се грижи за парите си, като сменя закона

И през 2023 г. имаше опит за прокарване на закона в Грузия, но той бе неуспешен. Тогава официални представители на ЕС и САЩ предупредиха, че демократичните институции в страната отслабват.

Грузия получи статут на страна кандидатка за членство в ЕС през декември 2023 г., но в доклад на Форума на гражданското общество на Източното партньорство на ЕС от следващия месец се посочваше, че страната е постигнала ограничен напредък в необходимите реформи и има риск да поеме по пътя на Русия. Европейската перспектива за Тбилиси е в голям риск, докато ЕС и САЩ заплашиха страната със санкции.

Още: "Закон в руски стил": САЩ предупреди Грузия за последствия

Опозиционери и активисти бяха бити от силите за сигурност в Грузия, но и това не спря управляващите: "Правителството ни пребива, но Грузия няма да стане Русия": Говорят грузински опозиционери (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес