Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

11 май 2024, 21:57 часа
Реклама

Няколко хиляди демонстранти отново излязоха по улиците тази вечер в грузинската столица Тбилиси, за да протестират за пореден път срещу противоречивия законопроект за чуждестранните агенти, дело на управляващата партия "Грузинска мечта", предаде Франс прес.

Множеството, събрало се на площад "Европа", развява знамената на Грузия и Европейския съюз. Според някои преценки всъщност излезлите на протест са 500 000 души - в държава с население от около 3,7 млн. души:

"Грузинска мечта" твърди, че иска Грузия да се присъедини към общността, въпреки този законопроект, който според противниците му е подобен на руското законодателство, използвано за елиминиране на опозицията, пише БТА.

Още: "Грузинска мечта" опитваше да балансира между Европа и Русия - това се промени: Оценка

"Грузия! Грузия!", скандираха многобройните демонстранти, които вървяха покрай река Кура, отбелязва журналист на АФП. Те се отправиха към офиса на "Грузинска мечта":

От началото на април Грузия е обхваната от антиправителствени протести, след като "Грузинска мечта" за втори път внесе за обсъждане в парламента законопроекта, смятан за пречка пред стремежите на Тбилиси да се присъедини към ЕС. Текстовете са де факто копие на руското законодателство, използвано от няколко години от Кремъл за потискане на дисидентски гласове - в грузинския случай, ако получаваш 20% и повече финансиране от чужбина, ще си чуждестранен агент. Първият опит законопроектът да мине беше през 2023 година - тогава протестите го спряха след първото четене.

Сега законопроектът трябва да мине и на трето четене в парламента - започва да се гледа на 13 май, в близките дни и се очаква президентът Саломе Зурабишвили, която е в конфликт с управляващата партия, да му наложи вето. "Грузинската мечта" обаче разполага с достатъчно гласове, за да отхвърли президентското вето.

Още: Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Гняв срещу Путинизма

В центъра на Тбилиси, където по-рано през деня бяха разположени големи полицейски сили, впечатляващо множество се събра след свечеряване, за да изрази позицията си. "Не на руския закон!", "Не на руската диктатура!", скандират демонстрантите.

Загърната с украинското знаме, 46-годишната Виктория Сарвеладзе, каза, че е дошла, защото съпругът ѝ се бие на фронта срещу руската армия. "И двамата се борим срещу Русия", обобщи жената.

"Не е нужно да се връщаме в Съветския съюз", каза осъдително 38-годишната грузинска учителка Лела Циклаури и предупреди, че "всичко ще се влоши в нашата страна, ако този закон бъде приет".

През последните дни много активисти, работещи за неправителствени организации и други правозащитни групи, казаха, че са получавали заплахи по телефона. В действие са пуснати т.нар. "титушки" - платени провокатори, които ходят да бият демонстранти извън големите шествия или предизвикват сблъсъци, след които провокирани хора биват арестувани: В Грузия става страшно: Путинистки методи за разправа с инакомислещите (ВИДЕО)

По-рано днес феминистката активистка Бая Патарая показа на АФП оранжеви графити на вратата на къщата си и вътре в сградата, където можеше да се прочете "лесбийка, която плюска грантове". "Това е, за да ни тероризират", заяви тя в апартамента си, като каза, че не е изненадана от подобни провокации, но все пак е решена да участва в голямото събиране тази вечер.

През декември 2023 г. ЕС предостави на Грузия официален статут на страна кандидат, но каза, че Тбилиси трябва да извърши реформи в своята съдебна и избирателна система, да увеличи свободата на печата и да ограничи властта на олигарсите, преди официално да започнат преговорите за членство.

Още: Зеленски: Беларус и Грузия също трябва да бъдат част от ЕС (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес