Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грузия е с нов президент

29 ноември 2018, 11:16 часа • 1294 прочитания

Саломе Зурабишвили е избрана за новия президент на Грузия, след като на втория кръг от изборите тя получи подкрепата на 59,5% от избирателите, предаде БГНЕС.

Според експертът от руския Институт за международни изследвания Николай Силаев Зурабишвили е била избрана не поради това, че е популярна сред гражданите, а защото те не желаят връщането в страната на бившия държавен глава Михаил Саакашвили, предаде РИА Новости. Той стои зад кампанията на опозиционера Григол Вашадзе.

На втория кръг Зурабишвили, която е подкрепяна от управляващата партия „Грузинска мечта“, спечели 59,65%. Вашадзе изостана със своя резултат от 40,44%.

Според Силаев „резултатите от първия тур се обясняват с това, че Саакашвили и „Обединено национално движение“ имат неголям, но активен кръг от сътрудници. „те отидоха на изборитеу, а пасивното мнозинство, което не одобрява Саакашвили, не излезе на изборите. Какво направи „Грузинска мечта“ преди втория тур? Тя ефективно призова към участие това мнозинство, което не одобрява Саакашвили. Това не говори, че Зурабишвили е особено популярна, това говори, че Саакашвили остави след себе си твърде тежки спомени в мнозинството от населението на Грузия“. Експертът допълва, че е сработил механизмът, който „Грузинска мечта“ използва от 2012 г. - „Вие сте за Саакашвили или за нещо друго?“, при което избирателите гласуват за „нещо друго“.

Партията на Саакашвили управлява в продължение на девет години до изборите през 2012 г. Тогава на власт дойде екипът на грузинския олигарх Иванишвили „Грузинска мечта“, която и до днес е на власт.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес