Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Групата на "Възраждане" в ЕП номинира Мъск за най-висшия приз за човешки права в ЕС

26 септември 2024, 16:08 часа • 458 прочитания

Политическите групи в Европейския парламент представиха своите кандидати за наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта през 2024 г. по време на съвместно заседание на 26 септември. Тримата финалисти ще бъдат избрани през октомври.

Още: Плановете на Мъск: SpaceX ще изпрати пет кораба Starship до Марс

Кои са номинираните?

Кандидатите за наградата „Сахаров“, която е най-високото признание на ЕС за дейността в областта на правата на човека, са:

  • Мария Корина Мачадо - лидер на демократичните сили във Венецуела, и новоизбраният президент (ЕС не зачита "фалшивата победа" на Николас Мадуро) Едмундо Гонсалес Урутия, представляващ всички венецуелци в страната и извън нея, борещи се за възстановяване на свободата и демокрацията. Те са номинирани от групата на ЕНП;
  • „Жени за мир“ и „Жени на слънцето“ и техните съоснователки Яел Адми и Реем Хаджаджрех, Израел/Палестина - номинирани от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, както и от "Обнови Европа";
  • Илон Мъск - основател на Tesla и SpaceX, собственик на социалната мрежа X. Той е с две номинации - от групата „Патриоти за Европа“ и от групата "Европа на суверенните нации", част от която е "Възраждане";
  •  Едмундо Гонсалес Урутия - номиниран от групата ECR;
  •  Д-р Губад Ибадоглу от Азербайджан, номиниран от групата на Зелените/ЕСА;
  • Журналисти в Палестина (Хамза и Уаел ал-Дахдух, Плестия Алакад, Ширийн Абу Аклех и Аин Медиа - в чест на Ясер Муртаджа и Рошди Сарадж), Палестина - номинирани от групата "Левицата".

Кандидатурите бяха представени днес на съвместно заседание на Комисията по външни работи, Подкомисията по правата на човека и Комисията по развитие.

Снимка: Getty Images

За наградата "Сахаров"

Присъдена за първи път през 1988 г. на Нелсън Мандела и Анатолий Марченко, наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта е най-високото признание на Европейския съюз за работата в областта на правата на човека. Тя се присъжда на лица, групи и организации, които имат изключителен принос за защитата на свободата на мисълта. Насърчава по-специално свободата на изразяване, правата на малцинствата, зачитането на международното право, развитието на демокрацията и прилагането на принципите на правовата държава.

През 2023 г. наградата беше присъдена на Джина Махса Амини и движението „Жена, живот, свобода“ в Иран. Тогава Илон Мъск отново беше номиниран.

Още: Американските спецслужби проверяват Мъск за "шегите" за убийството на Байдън и Харис

Напоследък той изразява все повече политически позиции като подкрепа за кандидата за президент на републиканците в САЩ Доналд Тръмп. Милиардерът изрази и спорни твърдения за войната в Украйна, както и осъществи спорни действия, що се отнася до системата Starlink на компанията му SpaceX: Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област.

На 19 септември членовете на ЕП и политическите групи номинираха своите кандидати за наградата „Сахаров“. Всеки кандидат трябва да бъде подкрепен от поне една политическа група или от 40 членове на ЕП, а всеки отделен евродепутат може да подкрепи само един кандидат.

На 17 октомври комисиите по външни работи и по развитие ще гласуват кратък списък от трима кандидати. Окончателният носител или носители на наградата „Сахаров“ се избират от Председателския съвет - орган на Европейския парламент, ръководен от председателя, който включва лидерите на всички политически групи, представени в Европарламента. Това прави избора на лауреати истински европейски избор.

Тази година Председателският съвет ще избере лауреата на 24 октомври. Церемонията по награждаването ще се състои на 18 декември по време на пленарно заседание в Страсбург, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Още: Мъск забърка нова каша - Starlink е налична в Йемен и хутите явно могат да я използват

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес