Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германското "Възраждане" отбеляза исторически рейтинг

07 юли 2023, 10:48 часа
Реклама

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AзГ) достигна нов исторически връх по популярност. Това сочат последните проучвания на общественото мнение, проведени от държавната телевизия А Ер Де.

Подобрената подкрепа за формацията е с два процента - 20% от всички анкетирани застават зад нея, показват данните, цитирани от ДПА. Това би направило АзГ втората по сила партия в Германия в този момент.

И други социологически агенции наскоро съобщиха за нарастващия рейтинг при проучванията за антиимигрантската партия, като числата са между 17 и 21%.

AзГ традиционно е в периферията на германската политика. Напоследък обаче в Германия се разрази интензивен политически дебат за възхода на крайната десница.

В края на юни кандидатът на "Алтернатива за Германия" Роберт Зеселман спечели изборите в тюрингския окръг Зонеберг и така за първи път представител на крайнодясната формация заема подобен пост на местно ниво. 50-годишният Зеселман получи 52,8 процента от гласовете на балотажа. Кандидатът на Християндемократичния съюз (ХДС) Юрген Кьопер, който беше подкрепен и от Левицата, социалдемократите (ГСДП), "Зелените" и Свободната демократическа партия (СвДП), загуби с 47,2 процента от гласовете.

От 2017 година насам "Алтернатива за Германия" е представена в Бундестага, а междувременно участва и в 15 от 16-те провинциални парламента.

Ксенофобията, антисемитизмът и поддръжката на авторитарните режими са много по-разпространени сред поддръжниците на АзГ в сравнение със симпатизантите на другите партии.

ОЩЕ: Ще се добере ли "Алтернатива за Германия" до властта?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес