Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германският президент връчи на Столтенберг специално отличие

22 октомври 2024, 22:10 часа • 476 прочитания

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер днес почете бившия генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг за десетте години начело на военния съюз, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Столтенберг, който освободи поста на 1 октомври, беше награден от Щайнмайер с Големия кръст на Федералния орден за заслуги на Германия.

„Благодаря Ви за десетгодишното изключително ръководство на НАТО. Вие оформихте съюза чрез вашата почтеност, ясния ви политически анализ и вашата лична отдаденост“, заяви Щайнмайер по време на церемонията в официалната си резиденция в Берлин.

Още: Столтенберг, вече извън НАТО: Трябваше да дадем на Украйна повече оръжия по-рано

Германският президент отбеляза заслугата на Столтенберг, че алиансът е по-силен и по-обединен от всякога и е готов да посрещне предизвикателството на възраждащата се руска заплаха.

Щайнмайер каза, че Столтенберг е показал „голяма и впечатляваща лична ангажираност“ към НАТО и Германия по време на мандата си начело на НАТО.

Столтенберг благодари на Германия за подкрепата ѝ за алианса и нарече страната "котва на стабилността" в Европа.

Още: Марк Рюте вече е ръководител на НАТО, Кремъл с първи коментар (ВИДЕО)

Тази вечер Столтенберг ще бъде допълнително почетен на военна церемония, организирана от германския министър на отбраната Борис Писториус.

Очаква се Столтенберг, бивш министър-председател на Норвегия, да стане следващият председател на Мюнхенската конференция по сигурността, годишна глобална среща, посветена на международните отношения и отбраната.

След като мандатът на Столтенберг изтече, генерален секретар на НАТО стана бившият премиер на Нидерландия Марк Рюте.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес