Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германската система IRIS-T свали 2 руски крилати ракети с един изстрел

20 август 2024, 17:10 часа • 18165 прочитания

Германските зенитно-ракетни системи IRIS-T, които са на въоръжение в украинската армия, се доказват като изключително ефективни при прехващане на такива доста сложни цели като крилатите ракети.

В някои уникални случаи тяхната ефективност при правилни изчисления и малко късмет може дори да надхвърли 100%. Това пише Defense Express, позовавайки се на съобщение от Западното въздушно командване на ВВС на украинските въоръжени сили във Facebook.

Пресслужбата на командването публикува интересен разказ за бойния път на командира на батареята подполковник Олександър, който в началото на пълномащабната руска инвазия е насочвал системите "Бук М1", с които унищожавал руски самолети и атакуващи хеликоптери от засади, а в момента вече работи с IRIS-T.

Още: Чехия ще купи още боеприпаси за Украйна с приходите от замразени руски активи

С една ракета унищожаваме една цел. Тоест, ефективността е 100%, казва Олександър. Но е имало случай, когато са унищожени шест руски ракети с пет украински - защото една от руските ракети при взривяването си след попадение на украинска ракета е унищожила с отломките си още една крилата ракета, разказва той.

Още: Дезертирал руски войник разкри, че е шпионирал за Украйна и е ранил командира си

В публикацията се отбелязва, че общо Олександър има 75 свалени вражески цели - 30 броя на "Бук М1" и 45 с IRIS-T. На сметката си има записани унищожени 2 бомбардировача Су-34, 4 хеликоптера, включително един ударен вертолет Ми-28, всичките по време на защитата на Киев в началото на 2022 г., както и 10 крилати ракети и атакуващи дронове по време на защитата на Одеска област.

Още: Украински изтребител "денацифицира" руски команден пункт в Курск (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес