Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германската полиция застреля мъж, въоръжен с ножове

27 август 2024, 22:20 часа • 1053 прочитания

Днес германската полиция съобщи, че е застреляла мъж, заподозрян, че е нападал минувачи с ножове в западния град Моерс, дни след смъртоносното нападение с ножове в близкия град Солинген.

Спешните служби са били повикани около 14:45 ч. (12:45 GMT) във вторник и са били уведомени, че мъж е „нападнал и заплашил няколко минувачи“ в града, се казва в изявление на полицията в близкия Дуисбург.

Служителите са успели да открият 26-годишния заподозрян, който „нападнал и тях с два ножа в ръцете си“, съобщи полицията.

Още: Загинали и ранени при нападение с нож в германския град Солинген (ВИДЕО)

Полицаите стреляли по мъжа, който в резултат на това бил „смъртоносно ранен“, но други хора не са пострадали, казаха те.

Инцидентът се случва в Германия, която е в повишена готовност, след като в петък трима души бяха убити, а осем ранени при нападение с нож на уличен фестивал в Солинген, на около 45 км от Моерс.

Предполага се, че атаката е извършена от 26-годишен сириец, за когото се предполага, че е свързан с групировката „Ислямска държава“.

Отдавайки почит на жертвите в понеделник, канцлерът Олаф Шолц обеща да затегне германските закони за оръжията, „по-специално по отношение на използването на ножове“.

Шолц заяви, че по-строгият контрол върху оръжията ще бъде въведен „много бързо“.

Още: Заради нападението с нож: Германия проверява заподозрения за връзки с "Ислямска държава"

Нападението в Солинген разпали отново дебата за имиграцията в страната и оказа допълнителен натиск върху Шолц преди ключовите регионални избори, насрочени за неделя.

Заподозреният нападател е трябвало да бъде депортиран в България, където е пристигнал за първи път в Европейския съюз, но изглежда, че лесно е избегнал опитите за извеждането му.

В понеделник Шолц заяви, че Германия ще „направи всичко възможно, за да гарантира, че тези, които не могат и не трябва да останат тук, в Германия, ще бъдат репатрирани и депортирани“.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес