Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

10 май 2024, 22:47 часа • 1628 прочитания
Реклама

Германският министър на отбраната Борис Писториус покани Канада да се присъедини към проект за сътрудничество, в който участва и Норвегия, насочен към защитата на инфраструктурата в Далечния север, предаде ДПА.

"Нека започнем тристранно стратегическо морско партньорство с акцент върху осигуряването на морските комуникационни линии през северната част на Атлантическия океан и Арктика", заяви днес Писториус на среща с канадския си колега Бил Блеър в Отава, предаде БТА.

Още: Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Блеър от своя страна каза, че канадските територии в Арктика са изложени на нови и увеличаващи се заплахи. По думите му канадските власти са забелязали, че Русия и Китай се позиционират там.

"С изменението на климата значителна част от региона става много по-достъпна", заяви канадският  министър на отбраната. "Навярно преди можехме да разчитаме на леда, който помагаше да защитим континента, но климатичните промени поставят под въпрос тази хипотеза... Знаем, че трябва да бъдем по-силни и да затвърдим присъствието си в региона", допълни той.

Още: Германия: За Украйна има по-важни оръжия от "Таурус", ще ѝ дадем боеприпаси

През април канадското правителство прие нови насоки за политиката в областта на отбраната. Според документа най-неотложната задача на Канада е да защити своя суверенитет в Арктика, където Русия има най-силно военно присъствие от всички държави.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес