Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия отне яхта за 600 000 000 долара на руски милиардер, САЩ подгониха руските олигарси

03 март 2022, 09:33 часа
Реклама

Германските власти конфискуваха яхтата на руския бизнесмен Алишер Усманов. Цената на уникалната машина е над 600 милиона долара. Това съобщи Forbes (показвайки снимка), позовавайки се на свои източници.

156-метровата яхта Dilbar на Усманов е конфискувана от местните власти в Хамбург. Мярката е в резултат на санкциите, които ЕС наложи на ключови руски служители и бизнесмени, сред които и Усманов. Той стана по-известен на Запад, след като установи контрол над английския гранд "Арсенал" като един от собствениците. През 2018 година обаче милиардерът продаде дела си от 30% в "Арсенал". Той е един от хората, имащи дял в Xiaomi и е един от първите инвеститори във Facebook.

От октомври 2020 г. насам яхтата е в корабостроителниците на Хамбург за преустройство.

Усманов вече коментира, че счита западните санкции за "нечестни" и че ще използва всички възможни юридически средства, за да се защити.

Междувременно САЩ пуснаха в действие "KleptoCapture", чиято цел е да конфискува активите - имоти, яхти, частни самолети и луксозни домове на руски олигарси. Всъщност тя ще следи дали има нарушение на всички американски санкции срещу Русия.

Още: Русия на Путин има малко общо с Освободителката Русия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес