Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия обмисля да купи норвежки ПВО системи NOMADS за Украйна (ВИДЕО)

01 август 2024, 13:36 часа • 2223 прочитания

Германия обмисля да закупи норвежки системи за противовъздушна отбрана NOMADS за Украйна. Тъй като производството на новата система едва започва, най-мощната европейска икономика може да привлече и свои компании, които да инвестират в неговото разширяване.

Още: Колосален договор и нов завод: Оръжейни гиганти ще ни пазят от Путин (ВИДЕО)

Норвежката отбранителна компания Kongsberg Defense & Aerospace обяви на търговското изложение Eurosatory в Париж през юни старта на производството на NOMADS. Това е високомобилна ракетна система за противовъздушна отбрана - по-специално за защита на маневрените елементи на сухопътните войски в близост до фронта. Нейното шаси е от германската компания FFG.

Какво може NOMADS?

Според Kongsberg системата NOMADS е разработена за норвежката армия и се състои от модул SHORAD (противовъздушна отбрана с малък обсег), монтиран на бронирано превозно средство с висока проходимост. Това е ACSV G5 от фирмата FFG. Компанията доставя 50 превозни средства от този тип в различни конфигурации на норвежките въоръжени сили, пише германското издание Hartpunkt, което специализира в отбрана.

Модулът SHORAD интегрира най-важните функции за управление, контрол и приложения на системата със среден обсег на действие NASAMS и включва ракета за пасивно търсене и радар AESA. Системата е способна да открива и прехваща дронове, крилати ракети, хеликоптери и самолети. Норвежките превозни средства NOMADS ще бъдат оборудвани с управляемата ракета Iris-T от германската компания Diehl.

Още: Операция "Последен удар": Шансът за украинска победа

Според информацията въоръжените сили на Норвегия ще получат шест автомобила, четири от които вече са доставени. Системата NOMADS беше успешно изпитана с бойни стрелби в края на май, като бяха изстреляни две ракети.

В допълнение към бронята си NOMADS е оборудван с дистанционна оръжейна станция (RWS) за самозащита. Системата не е обвързана с конкретно превозно средство, според производителя Kongsberg.

Още: Борел след снощната руска атака: Киев спешно се нуждае от помощ за ПВО и военно оборудване

Тя е пригодена за защита на мобилни бойни групи, транспортни маршрути, командни центрове и логистични съоръжения. Освен това на една платформа са комбинирани възможностите за противовъздушна отбрана с командване и управление (C2), радар и ракети. Това дава възможност за провеждане на автономни операции по противовъздушна отбрана денем и нощем.

Според Kongsberg системата NOMADS обикновено се свързва с интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана (IAMD) на НАТО и може лесно да се адаптира към всяка съвместима с НАТО наземна противовъздушна отбрана.

NOMADS - още мощ за Украйна?

Нидерландските въоръжени сили са вторият потребител на NOMADS, който проявява интерес и който очевидно иска да се присъедини към договора, подписан между Германия и Норвегия.

Още: САЩ дават нови оръжия за Украйна и помощ за F-16

Според наличната информация германското правителство обмисля да предостави системата и на украинските въоръжени сили. Това обаче би наложило използването на предимно германски компоненти, ако само Берлин финансира проекта.

Въпреки това, ако страна като Швеция участва в него, интегрирането на радар на Saab също би било вариант. В момента датската компания Weibel доставя радара за норвежката NOMADS.

Diehl Defence със сигурност също би била важен партньор в едно украинско решение, тъй като компанията е производител на управляемата ракета Iris-T, пише Hartpunkt.de.

Още: Дания и Нидерландия прехвърлят танкове Leopard 2 на Украйна, Испания дава ПВО система (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес