Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия дава 70 млн. евро за подпомагане на енергийните доставки за Украйна

25 септември 2024, 20:10 часа • 467 прочитания

Министерството на икономическото сътрудничество и развитие на Германия обяви днес, че ще предостави 70 милиона евро (78 милиона долара) на Украйна за подпомагане на доставките на ресурси за отопление и електричество през зимата, предаде ДПА.

Още: Германия ще инсталира системи за противоракетна отбрана на три правителствени самолета

Средствата ще бъдат използвани за снабдяване на украинските градове и общини с малки топлоелектрически централи, котелни системи, генератори и системи за слънчева енергия, съобщиха от министерството след заседание на бюджетната комисия на парламента.

Още: Танкове, зенитни оръдия и радари: Какво получи Украйна с новия транш от Германия

Украинското министерство на енергетиката заяви, че очаква значителни прекъсвания на електрозахранването тази зима въпреки положените усилия за ремонт (на електропреносната мрежа). "Атаките на Русия срещу енергийните доставки имат за цел да изморят и да принудят украинците да напуснат домовете си", заяви Свеня Шулце, министър на икономическото сътрудничество и развитие.

Още: "Времето за Украйна изтича": Експерти зоват САЩ да позволи удари по руска територия със западно оръжие

"Ние подкрепяме Украйна във възстановяването на доставките ѝ на електроенергия по децентрализиран начин, така че Русия да не може да ги унищожи толкова лесно", добави Шулце. Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че Русия е унищожила всички топлоелектрически централи на Украйна и "голяма част" от водноелектрическите централи в страната. Общо Русия е нанесла щети върху 80 на сто от енергийната инфраструктура на Украйна, каза Зеленски, цитиран от БТА.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес