Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ФСБ откри и украинец, замесен в убийството на военния блогър (ВИДЕО)

13 април 2023, 11:32 часа • 1996 прочитания

Руските служби продължават да свързват украинските със смъртта на пропагандиста Владлен Татарски (с истинско име Максим Фомин), който загина на 2 април при взрив в кафене в Санкт Петербург.

ФСБ и Следственият комитет на Руската федерация са установили съучастник в убийството на военния блогър, зад когото стоели украинските специални служби, съобщи контролираната от Кремъл информационна агенция ТАСС. Тя се позова на Центъра за връзки с обществеността на ФСБ.

"Установено е, че убийството на М. Фомин, заедно с Д. Трепова (вече обвинената за взрива Дария Трепова - бел. ред.) е подготвено от член на украинската диверсионно-терористична група, гражданина на Украйна Юрий Денисов, роден през 1987 г. Чрез експресна куриерска служба, през посредник, той ѝ е предал в Москва взривно устройство, замаскирано като гипсов бюст на военен комисар", гласи съобщението, цитирано от руската медия.

Тук става въпрос за статуетката, която Трепова подаде на Татарски в кафенето и която се взриви.

"Денисов, по указание на украинските специални служби, през февруари 2023 г. пристига от Киев, през територията на Латвия, в столичния регион, където събира информация за начина на живот и местата за посещение на М. Фомин. За тази цел той купува автомобил и наема апартамент в близост до местоживеенето му", твърдят от ФСБ.

След "извършването на престъплението", на 3 април, Денисов отлетял от Русия за Турция с транзит през Армения, гласи становището на руските служби.

Появиха се кадри от летището преди полета на обвинения от Русия украински гражданин, както и снимка на шофьорската му книжка, издадена от Украйна.

Преди дни Следственият комитет на Русия, който се занимава с разследване на тежки престъпления, съобщи, че Дария Трепова е обвинена в "терористичен акт, извършен от организирана група и причинил умишлена смърт" и в "незаконно притежание на взривни устройства от организирана група". 26-годишната жена беше отведена в московски съд след незабавия ѝ арест.

Твърди се, че в деня на пълномащабната инвазия на Русия миналата година Дария Трепова е била арестувана за няколко дни заради участие в антивоенен протест.

Във видеозапис, публикуван от властите в Русия в началото на април, най-вероятно записан под натиск, се чува как Трепова признава, че е донесла статуетка в кафенето, която по-късно се е взривила. Но при разпита жената не казва, че е знаела, че ще има експлозия, нито пък признава някаква друга роля в инцидента.

Следственият комитет добави, че разполага с доказателства, че нападението е организирано от украинските служби за сигурност с помощта на Фондацията за борба с корупцията на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални. И Киев, и ФБК отричат.

Съветникът на президента на Украйна Володимир Зеленски - Михайло Подоляк - определи взрива като част от руска "вътрешнополитическа борба".

ОЩЕ: Русия намеси Навални и обвини Украйна за смъртта на взривения пропагандист

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес