Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ФСБ: Арестуван е българин за подготовка на атентат срещу лидерите на Крим (ВИДЕО)

03 май 2023, 10:18 часа • 4549 прочитания

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия е осуетила опит за атентат от страна на украинското военно разузнаване срещу лидерите на Крим и е арестувала български гражданин, участвал в подготовката. Това съобщиха за контролираната от Кремъл руска агенция ТАСС от Центъра за връзки с обществеността на ФСБ. Твърди се, че организатор на подготвяните терористични атаки е Роман Машовец, заместник-началник на кабинета на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Съобщава се, че са задържани и членове на действащата в Крим дълбоко законспирирана разузнавателна група на Главното разузнавателно управление на Украйна - шестима граждани на Русия и Украйна, както и гражданин на Украйна и България, който има връзка с пренасянето на експлозиви и компоненти на взривни устройства. Прекъснат бил и канал за доставка на британски експлозиви и компоненти за взривни устройства от България през Турция и Грузия за Русия под прикритието за доставка на електрически печки.

Членове на украинската разузнавателна група, граждани на Русия и Украйна, са Виктор Подвални, Александър Литвиненко, Сергей Кривошеин, Константин Евмененко, Игор Зорин и Сергей Войнаровски, пише и контролираната от руската държава агенция РИА Новости. За гражданина на България и Украйна е посочена само фамилията - Петранов, като се твърди, че той се е занимавал с доставка на оръжие за Русия. В официалното съобщение на сайта на ФСБ се уточнява, че става въпрос за Д. Петранов, който имал украинско и българско гражданство.

У задържаните са открити 5 готови за употреба бомби, електродетонатори, радиоуправляеми механизми, тракери за наблюдение. Пластичният експлозив във взривните устройства бил 6 килограма.

Твърдението на ФСБ е, че те били дошли през канал, минаващ през България и в България организирането на превоза направила украинската гражданка Марина Матущак, родена през 1974 година. Проверка на Actualno.com в Търговския регистър показа, че Марина Матущак е собственик и управител на фирма "Маюм" ЕООД, чийто предмет на дейност включва външнотърговска дейност, включително внос и износ.

Марина Матущак, Източник: РИА Новости

"ФСБ пресече дейността на разузнавателната мрежа на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, планирало да извърши серия от резонансни диверсионно-терористични актове на територията на Република Крим", посочват от силовата структура. Според ФСБ за мишени са били избрани ръководителят на Република Крим Сергей Аксьонов (назначен от руснаците след непризнат референдум), председателят на кримския парламент Владимир Константинов и кметът на Ялта Янина Павленко - всички те също са руски назначения. Освен това са били планирани и терористични атаки върху обекти на транспортната инфраструктура на полуострова. 

"Установено е, че прекият организатор на терористичните атаки и координаторът за подготовката на убийствата на високопоставени служители е близък до началника на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов - офицерът от активния резерв на военното разузнаване Роман Машовец, който от 2020 г. е заместник-ръководител на кабинета на президента на Украйна Володимир Зеленски“, съобщават още от ФСБ.

РИА Новости публикува и видео от задържането на Виктор Подвални в канала си в Telegram. „Псевдонимът ми е Сократ“, казва задържан по делото за подготовка на терористични атаки в Крим. Той е бил вербуван в Краков, Полша през 2022 г.", гласи съобщението.

В друго руско издание, "Известия", обаче се уточнява, че единствено изброените по-горе шестима украински граждани са били вербувани от сочения за организатор Роман Машовец. А по отношение на българско участие се казва следното: "ФСБ отбеляза, че след като електрическите печки са били доставени на територията на Русия по шосе, те са били транспортирани до местата за подготовка на терористични атаки чрез транспортни компании. Подателите са руски граждани, които са имали търговски проекти с българска фирма."

Actualno.com потърси МВнР за коментар дали има арестуван българин и за какво, но от Външно министерство поискаха да зададем въпросите си писмено.

Това е втори случай от началото на подпалената от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин война в Украйна. Русия замеси директно България във взрива на Кримския мост, извършен с камион-бомба. Това беше направено от ръководителя на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин. Моментално след това и един от официозите на Кремъл стигна по-далеч – че взривът за моста бил подготвен в България. Българските служби обаче отрекоха, че камионът-бомба някога е бил в България. Отделно се оказа, че собственикът на фирмата, нарочена за камиона-бомба на Кримския мост, дължи десетки милиони на НАП.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес