Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Френският външен министър: Победа на Русия в Украйна би предизвикала хаос

19 октомври 2024, 14:59 часа • 1237 прочитания

Външният министър на Франция Жан-Ноел Баро заяви в Киев, че ако Русия победи Украйна на бойното поле, това ще доведе до „хаос“ в международната система.

Неговото посещение подчертава твърдата подкрепа на Париж за Украйна. Визитата идва в края на седмица, в която украинският президент Володимир Зеленски представи своя „план за победа“ срещу Русия и призова за засилена подкрепа от страна на Запада, предаде АФП.

Законът на силния

„Руската победа ще освети закона на най-силния и ще доведе до хаос в международния ред“, посочи Баро.

Още: Южна Корея: Севернокорейски войници вече пристигат в Русия

Позовавайки се на различно предложение, изложено от Зеленски, в което подробно са описани принципите на Киев за справедлив и траен мир, френският министър каза: „Нашият обмен ... трябва да ни позволи да постигнем напредък по мирния план на президента Зеленски“.

Украинският външен министър Андрий Сибига благодари на Париж за подкрепата, която оказва на Украйна, включително за обучението на украинските войски. Той отбеляза, че двете страни са създали „специално партньорство“.

Сибига също така предупреди, че участието на севернокорейски войници, сражаващи се за Русия, носи „огромна заплаха от по-нататъшна ескалация“ и рискува войната „да излезе извън настоящите граници и предели“.

Припомняме, че разузнавателната агенция на Сеул съобщи, че Северна Корея е решила да изпрати „мащабни“ войски в подкрепа на войната на Москва в Украйна. Агенцията обяви, че 1500 души от специалните сили вече са в руския Далечен изток и преминават обучение.

Още: Путин пак нарече "мир" пълната капитулация на Украйна пред него (ОБЗОР - ВИДЕО)

В същото време президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на Германия, Франция и Великобритания изразиха „решимостта си да продължат да подкрепят Украйна в усилията ѝ да осигури справедлив и траен мир“.

Зеленски беше в Париж по-рано този месец като част от вихрена дипломатическа обиколка на ключови съюзници на Киев.

Той все още не е получил подкрепа за конкретните предложения от своя „план за победа“. Основната молба в него за незабавна покана за присъединяване към НАТО се смята за нереалистична.

Проектът на украинския президент също така отхвърля териториалните отстъпки, призовава съюзниците да отменят ограниченията за използване на дарени оръжия с голям обсег срещу руски военни обекти и предлага разполагането на „неядрен пакет за стратегическо възпиране“ на украинска територия, пише БГНЕС.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес