Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Френски съд разреши на хората да просят

17 май 2024, 14:54 часа • 926 прочитания

Административният съд във френския град Амиен спря забраната на просия в центъра на града, пише френският ежедневник Le Monde.

Подробности за забраната

Забраната бе въведена от кметството. Общинският указ имаше за цел да забрани просията от май до август, от вторник сутрин до събота вечер, когато предприятията работят, в пешеходната зона на центъра на града.

Мотивите на съда за нейната отмяна

Съдът обаче счита, че указът е довел до „съществено и трайно ограничение на свободата да се използва и заема публично пространство“ и че „изпълнението му е причинило сериозна и незабавна атака срещу свободата на влизане и идване“.

Съдът също така смато, че „има сериозни съмнения относно законосъобразността“ на тази заповед и следователно разпореди нейното спиране с незабавно прилагане.

Позицията на кметството

Кметът на Амиен Бриджит Фуре продължава да настоява, че заповедта му е оправдана след повтарящи се оплаквания от търговци. Градоначалникът също така отбеляза „многобройните намеси на полицията, за да сложи край на нарушенията на обществения ред от определени бездомни хора“. ОЩЕ: Български трафиканти набирали хора с увреждания за просия във Франция

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес