Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция подозира: Китай доставя военно оборудване на Русия

23 юли 2023, 07:35 часа • 5000 прочитания

Според дипломатическият съветник на френския президент Еманюел Макрон Китай доставя на Русия предмети, които могат да бъдат използвани като военно оборудване, което на свой ред може да бъде използвано във войната в Украйна.

"Има признаци, че те правят неща, които бихме предпочели да не правят", заяви Еманюел Боне по време на рядко публично обръщение в четвъртък на Форума за сигурност в Аспен в Колорадо, което се излъчва по телевизията.

На въпроса какво има предвид, той отговори, че става въпрос за доставка на "вид военно оборудване".

"Доколкото ни е известно, те не доставят масово военни капацитети на Русия", добави той.

Френски дипломатически източник заяви пред АФП, че съветникът е имал предвид "възможни доставки на технологии с двойна употреба", както граждански, така и военни.

Западът настоява Пекин да не доставя оръжия на Русия за войната ѝ в Украйна, предава БГНЕС. 

Въпреки че редовно заявяват, че няма доказателства в тази насока, те са обезпокоени от възможността китайски фирми да доставят технологии, които биха могли да бъдат използвани от руснаците на бойното поле в Украйна.

Твърдейки, че е неутрален в конфликта, Китай призовава за зачитане на суверенните държави, включително Украйна, но никога не е осъждал публично военната операция.

"В момента, в който се намираме, когато започва контраофанзивата на терен, когато всичко е сложно... това, от което се нуждаем най-много, е китайското въздържане" от доставки на оръжие, каза Боне.

"Бих искал Китай да покаже, че е надежден партньор" в конфликта в Украйна, каза той, като подчерта, че "все още нямам доказателства".

На дипломатическия фронт "не вярвам и за секунда, че Китай ще осигури решение за войната в Украйна", каза той.

"За да спре войната, е необходимо само Путин да се оттегли, а Украйна да удари руснаците в земята."

След това ще е необходимо да се създаде "много солиден вид преговорна рамка", включваща широк кръг партньори като Китай и Индия, "които могат да имат влияние и могат да гарантират солиден мир", каза Боне.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес