Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция и ОАЕ съвместно са хакнали телефона на Дуров

28 август 2024, 11:29 часа • 5179 прочитания

През 2017 г. разузнавателните служби на Франция и ОАЕ са провели съвместна операция за хакване на телефона на съоснователя на Telegram Павел Дуров

Операцията под кодово название "Пурпурна музика" е проведена заради "изключителната загриженост" на френските власти, че терористичната групировка "Ислямска държава" "използва Telegram за вербуване и планиране на терористични атаки", пише The Wall Street Journal, позовавайки се на пожелали анонимност източници. Изданието добавя обаче, че изглежда, че сегашният арест на Дуров не е свързан с тогавашната операция "Пурпурна музика".

Още: WSJ: Макрон предложил на Дуров да премести централата на Telegram в Париж

Според източниците компанията на Дуров дълго време е игнорирала получаваните призовки и съдебни разпореждания, които са били изпращани на нейния имейл адрес. Telegram на свой ред заявява, че дейността му не противоречи на Закона за цифровите услуги на ЕС.

Руското посолство във Франция от своя страна заяви, че се опитва да получи консулски достъп до задържания Дуров, но френската сстрана "засега избягва взаимодействие по този въпрос".

Още: Макрон се оказа активен потребител на Телеграм, ползва го от години

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес