Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция депортира и забрани на сина на Осама бин Ладен да влиза в страната

08 октомври 2024, 14:08 часа • 588 прочитания

Синът на създателя на „Ал Кайда“ Осама бин Ладен е депортиран от Франция, където е живеел от години и рисувал пейзажи в село в Нормандия. На Омар бин Ладен e забранено да се връща в страната, след като публикувал в социалните мрежи коментари, за които се смята, че прославят тероризма, предаде Ройтерс.

ОЩЕ: САЩ твърдят, че синът на Осама бин Ладен е мъртъв

Кога и как е станало това?

Френският вътрешен министър Брюно Рьотайо заяви, че е подписал заповед, забраняваща достъпа до Франция на Омар бин Ладен, и че той вече е депортиран. Министърът не предостави детайли кога е извършено депортирането на сина на Бин Ладен и къде е изпратен.

„Бин Ладен, който живя в района на департамента Орн от няколко години като съпруг на британска гражданка, публикува през 2023 г. коментари в социалните мрежи, прославящи тероризма“, написа Рьотайо в социалната мрежа „X“.

ОЩЕ: Принц Чарлз приел 1 млн. паунда дарение от фамилията на Осама бин Ладен?

„Според административната забрана Бин Ладен не може да се завръща във Франция при никакви обстоятелства“, допълни министър Рьотайо.

Според местния седмичник „Публикатьор Либр“ Бин Ладен привлякъл вниманието на френските власти заради коментар в социалните мрежи по случай рождения ден на баща си, който беше ликвидиран от американските сили през 2011 г. 

Вестникът съобщи, че през юли миналата година полицията е издирвала Бин Ладен в село Домфор в северозападния регион Нормандия.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес