Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция арестува основателя на Телеграм Павел Дуров

24 август 2024, 23:59 часа • 15963 прочитания

Основателят и главен изпълнителен директор на приложението Телеграм Павел Дуров е бил арестуван в Париж. 39-годишният милиардер е задържан на парижкото летище "Льо Бурже".

Франция отдавна издирва Дуров, на основание предварително разследване. Причината - френските власти смятат, че той не сътрудничи относно инструментите, с които работи Телеграм за криптиране на съобщения и това го прави заподозрян в тероризъм, наркотрафик, измами, пране на пари, престъпления срещу деца. Френската полиция счита, че Телеграм е "кошер за престъпления" предвид възможностите да се комуникира криптирано, които подземният свят ползва: С над 900 млн. потребители: Оцениха Telegram на десетки милиарди долара

На Дуров е добре известно, че е персона нон грата във Франция и затова е особено изненадващо, че е кацнал там с полет от Азербайджан, коментира френската телевизия TF1. Дуров е заплашен от 20 години затвор - той има двойно гражданство, френско и руско.

"Павел Дуров ще попадне в следствения арест, това е сигурно. В своята платформа той позволи да бъдат извършени безброй нарушения и престъпления, за което не направи нищо и не сътрудничи", коментира следовател пред френската телевизия.

Арестът моментално предизвика 5,5% спад на криптовалутата TON, с която се правят разплащания в рамките на Телеграм.

Още: Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес