Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Форумът за мир в Украйна: Изтече план за включване на Русия в бъдещи преговори

05 юни 2024, 09:44 часа • 7880 прочитания

Срещата на върха за мир в Украйна, която ще се проведе в Швейцария, ще има за цел да очертае пътя за включване на руски представители в бъдещи преговори, след като бъде постигнато споразумение по въпросите на ядрената безопасност, продоволствената сигурност и връщането на отвлечени украински деца.

Това е посочено в проектодокумент, цитиран от Bloomberg, относно срещата на 15 и 16 юни в Швейцария. На форума ще участват над 100 държави и международни организации и ще се съсредоточат върху трите мерки като начин за изграждане на доверие, за да може по-късно Москва да се ангажира с някои въпроси.

Още: Предайте се на Путин: Скрити западни послания към Украйна

"Мерки за изграждане на доверие"

Въпреки че руските официални лица са изключени от ръководения от Украйна формат, в документа се казва, че прекратяването на войната, подпалена от диктатора Владимир Путин, трябва да включва всички страни. Преди време швейцарският външен министър Игнацио Касис заяви, че Русия, "рано или късно", трябва да участва в среща за мир в Украйна.

„Ето защо ние се съгласихме да предприемем конкретни стъпки, които могат да послужат като мерки за изграждане на доверие в горепосочените области, с по-нататъшно ангажиране на представителите на Руската федерация“, се казва в документа, който може да бъде променен в хода на преговорите.

Още: По конспект: Румен Радев отново рецитира опорките на Путин за Украйна

Целите на швейцарската среща на върха, която е кулминация на кръговете от разговори на висши дипломати и съветници по национална сигурност от десетки държави, бяха стеснени от украинската формула за мир в 10 точки.

Снимка: Държавна служба за извънредни ситуации на Украйна

Украйна и нейните съюзници се борят да спечелят пълна подкрепа за процеса, най-вече от Китай, който сигнализира, че няма да присъства на срещата, защото Русия не е поканена. Миналата седмица Володимир Зеленски обвини Пекин, че работи за подкопаване на срещата на върха и блокира други държави да участват. Китайските власти отвърнаха: Китай: Не сме оказвали натиск на други страни за участие на срещата в Швейцария.

Степента на участие на други ключови държави като Индия, Бразилия, Южна Африка и Саудитска Арабия остава неясна.

Повечето лидери от Г-7 ще присъстват, но не и президентът на САЩ Джо Байдън. Вицепрезидентът Камала Харис ще представлява Щатите. Към нея ще се присъедини съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан.

Междувременно Украйна продължава да настоява, че няма да сключва какъвто и да е мир с Русия, който би довел до замразяване на войната и неизтегляне на руските окупатори от незаконно анексираните украински територии: Зеленски: Мирно споразумение с Путин би било капан. Той не е луд, а опасен

Три принципа

В проектодокумента са заложени три основни принципа:

  • Съоръженията за ядрена енергия трябва да бъдат безопасни, а всяка заплаха за използване на ядрени оръжия е „недопустима“. Ядрените инсталации, включително АЕЦ "Запорожие", трябва да работят под украински контрол и в съответствие с принципите, определени от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).
  • Продоволствената сигурност не трябва да бъде „въоръжена“ - тя трябва да е гарантирана от свободното корабоплаване в Черно и Азовско море. Украйна трябва да има достъп до трети страни за своите селскостопански продукти.
  • Всички пленници във войната трябва да бъдат освободени, включително всички „депортирани и незаконно разселени“ украински деца и цивилни граждани, които трябва да бъдат върнати в Украйна.

Още: МААЕ: Всички 7 стълба на ядрената безопасност бяха нарушени в АЕЦ "Запорожие"

Междувременно китайският външен министър Уан И заяви, че десетки държави са изразили подкрепа за инициативата на Пекин за разрешаване на изхода от войната. Става въпрос за плана от 12 точки, публикуван на 24 февруари 2023 г., който изцяло обслужва интересите на Путин и никъде не посочва, че руските сили трябва да се изтеглят от окупираните украински земи.

Още: "Защо Русия не е поканена?": Унгария може да се откаже от форума за мир в Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес