Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фон дер Лайен отложи представянето на новата Европейска комисия

10 септември 2024, 15:39 часа • 744 прочитания

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е отложила разглеждането на портфейлите - т.е. ресорите - на 26-те кандидати за еврокомисари до следващата седмица. Това твърдят трима служители, запознати с решението, цитирани от Politico.

Първоначално се очакваше екипът на Фон дер Лайен да насрочи среща с лидерите на различните политически фракции в Европейския парламент в сряда сутринта, 11 септември, и след това публично да обяви следващия състав на ЕК. Тази среща беше отложена.

Сега председателят на ЕК ще се срещне с лидерите на политическите групи в Европарламента във вторник, 17 септември, в 9 ч.

Още: Официално: Екатерина Захариева ще е новият български еврокомисар

Каква е причината?

В понеделник Словения предложи за еврокомисар бившия посланик Марта Кос, което спомага за постигането на целта на Фон дер Лайен за по-балансирана по пол Комисия - с намалена разлика в съотношението мъже/жени. Въпреки това словенският парламент все още трябва да одобри тази промяна, което отлага обявяването.

В координирани изявления пресслужбата на Европейския парламент и главният говорител на Комисията Ерик Мамер заявиха, че словенският парламент "ще даде становището си по предложената кандидатура за поста на комисар в петък - едва след тази стъпка номинирането на кандидата ще бъде пълно и официално". Въз основа на това „Комисията поиска от Европейския парламент да отложи“ разкриването на портфейлите, става ясно още от изявленията.

Припомняме, че официалният кандидат на България за еврокомисар е бившият външен министър от ГЕРБ Екатерина Захариева: Politico: Миналото преследва българския кандидат за еврокомисар.

Снимка: Екатерина Захариева, източник: Ивайло Илиев/Actualno.com

Още: ЕК не ни гледа с добро око за ресора на българския еврокомисар: Говори Надежда Нейнски

Печели ли ЕК още време за разпределяне на постовете?

Служител на Европейския парламент, на когото Politico предоставя анонимност, заяви: „Мисля, че те (ЕК - бел. ред.) използват формалността на словенската процедура, за да спечелят още една седмица за „фина настройка“ на разпределението на постовете".

Изчакването на зелена светлина от словенския парламент за новия кандидат дава на Фон дер Лайен повече време да се консултира с европейските страни, със своите комисари и други лица относно разпределението на висшите длъжности в следващия изпълнителен орган на ЕС.

Това е сложен пъзел - Урсула фон дер Лайен трябва да вземе предвид географския баланс, политическия баланс и баланса между половете. Тя поиска европейските столици да изпратят както мъж, така и жена като кандидат за нейния екип от 26 комисари. България беше единствената страна, която се съобрази с това искане, след което Фон дер Лайен оказа натиск върху държави като Словения да сменят своя кандидат.

Още: България е единствената страна, номинирала мъж и жена за новия състав на ЕК

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес