Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финландия ще увеличи производството на боеприпаси, за да въоръжи Украйна

05 декември 2023, 11:45 часа • 5451 прочитания

Финландия планира да увеличи производството на артилерийски боеприпаси през следващите няколко седмици, за да въоръжи Украйна. Това каза финландският министър на отбраната Анти Хаканен като допълни пред вестник Iltalehti, че решението се очаква да бъде прието преди Коледа.

Финландия планира да инвестира десетки милиони евро за повишаване на производството на боеприпаси, уточни министърът. Според Хаканен подкрепата за Украйна е ключов въпрос за Хелзинки. 

Съобщението идва на фона на опасенията, че ЕС няма да изпълни обещанието си да достави на Украйна 1 млн. снаряда до март 2024 г., точно когато Русия увеличава бюджета си за отбрана.

Още: Американският сенат насрочи гласуване на помощта за Украйна и Израел

Планът на ЕС за предоставяне на 1 млн. снаряда се сблъсква с бюрокрацията и протекционизма на отделните държави. Към 30 ноември са доставени или са на път да бъдат доставени 480 000 снаряда - по-малко от половината от обещаното количество, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

На 17 ноември Хелзинки обяви 20-ия си пакет военна помощ за Украйна на стойност 100 млн. евро, с което увеличи общата сума на обещаната помощ за отбрана от 1,6 млрд. долара от началото на пълномащабната инвазия на Русия.

По-късно през ноември финландското правителство предложи и промени в проектобюджета за 2024 г., за да увеличи възможностите за подпомагане на Украйна.

Още: Белия дом: Прекратяването на помощта за Украйна ще позволи на Путин да надделее

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес