Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фицо се забърка в нов скандал - иска ракета да удари Брюксел (ВИДЕО)

08 октомври 2024, 09:29 часа • 2486 прочитания

Едно нападение с далекобойна ракета върху някой фонтан в Брюксел ще "вразуми" някои членове на Европейския парламент, пожелали Украйна да атакува със западни оръжия дълбоко в Русия. Това е поредното спорно изказване на словашкия премиер Роберт Фицо, който се противопоставя на военната помощ за Киев и неведнъж се е доближавал до прокремълската реторика.

Още: Фицо: Словакия ще възобнови икономическите си отношения с Русия

В речта си пред мемориала в Дукла той припомни, че наред с войниците от Чехословашкия армейски корпус там са се сражавали и червеноармейци, които са дали големи жертви. На 6 октомври 1944 г. в прохода Дукла - близо до границата на Словакия с Полша, пристигат войските от бившия Съветски съюз. Фицо не забрави да изтъкне, че те са освободили страната му от нацисткото управление: Фицо: Свободата дойде от Изтока. Украйна няма да влезе в НАТО, докато съм премиер.

"Ракета по фонтан в Брюксел"

Друго обаче беше скандалното в думите му: „Някои членове на Европейския парламент казват: "Трябва да се разреши да се нанасят удари (дълбоко в руската територия - бел. ред.) с ракети със среден и голям обсег". Може би една от тези ракети трябва да бъде изстреляна по фонтан в Брюксел? За да разберем за какво, по дяволите, всички говорят“, каза той, цитиран от местната медия Hlavny Dennik.

„Съжалявам, че в Европа се появи една порочна тенденция, при която вместо да спре звукът на оръдията, чуваме бурни аплодисменти, възторжени възгласи и често важни материални решения, които само насърчават войната да продължи", каза словашкият премиер, пропускайки факта, че Северна Корея и Иран снабдяват още повече агресора Русия.

Фицо се срещна вчера, 7 октомври, с украинския премиер Денис Шмигал в Ужгород и заяви, че подкрепя влизането на Украйна в Европейския съюз. За НАТО обаче нещата стоят по различен начин - от словашка перспектива: Фицо пред украинския премиер: Гледаме "хладно" на членството ви в НАТО, други ще ви спрат за ЕС.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес