Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фицо по стъпките на Орбан: Словакия може да остане без милиарди евро от ЕС

09 септември 2024, 10:44 часа • 747 прочитания

Европейският съюз работи по предложение за порицание на Словакия заради нарушаване на върховенството на правото и демократичните норми, което може да доведе до спиране на евросредства, предназначени за Братислава.

Защо?

Европейската комисия е подготвила решение за задействане на процедурата заради решението на премиера Роберт Фицо да премахне специалната прокуратура, която наблюдаваше някои дела за корупция, свързани със средства от ЕС, твърди Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Процедурата е в начална фаза и ще изисква одобрението на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен. ЕК засега не коментира.

Още: Словакия и Унгария са отказали да подкрепят ударите на Украйна по Русия със западни оръжия

Около 80% от всички публични инвестиции в Словакия се финансират със средства на ЕС. Всякакви потенциални проблеми в случая биха представлявали сериозен удар за Братислава, която е и членка на еврозоната. Страната вече е изправена пред предизвикателства, свързани с прекомерния дефицит в публичните финанси.

Колко пари може да бъдат блокирани?

Едно от предложенията предвижда Еврокомисията да използва т.нар. механизъм за условност, който позволява на ЕС да замразява финансирането, когато вижда, че парите му са застрашени. Така блокът би могъл да спре част от 12,8 млрд. евро от кохезионните фондове, отпуснати на Словакия, казват източниците на Bloomberg.

Още: След врява в ЕК и заплахи към Украйна: Още повече руски петрол потече към Унгария и Словакия

Снимка: Getty Images

Над 6 милиарда евро от кохезионните фондове на Унгария също бяха спрени заради нарушения на върховенството на правото и демократичните норми: Европарламентът се перчи, но не закача Фон дер Лайен за Унгария.

Комисията също така проучва възможността за връщане на цялата или част от безвъзмездната помощ за Covid-19 в размер на 2,7 млрд. евро, която Словакия е получила като част от разходите на ЕС за спасяване от пандемии. Специалната прокуратура в Братислава е била условие, включено в отпускането на тези средства.

Откакто Фицо се върна на власт през октомври 2023 г., той е обект на повишено внимание от страна на Брюксел, след като предприе мерки за преразглеждане на наказателния кодекс и премахване на специалната прокуратура, която се занимаваше с дела за подкупи.

След опита за покушение през тази година Фицо направи промени и в обществените медии, като постави радио- и телевизионните оператори под контрола на правителството: Фицо унищожи обществената телевизия на Словакия и създаде нова, слага свой човек за директор.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес