Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еврозоната не е полезна за икономиката на Европа, твърди експерт

26 февруари 2015, 11:38 часа • 9088 прочитания

"Заплахата от финансова нестабилност в Европейския съюз остава, независимо от това, че Гърция и ЕС успяха да изгладят различията си", смята директорката на Кралския институт за международни отношения "Чатъм Хаус" Паола Субаки в статия за "Форин полиси", пише БГНЕС.

"Европейската парична политика се основава на лоша икономика от самото начало. По думите на германския икономист Рудигер Дорнбуш за списание "Форин полиси" през 1996 г. "ако някога е имало лоша идея, това е икономическия и паричен съюз на ЕС", казва Субаки.

Според нея съществуването на еврозоната е довело до отрицателни икономически последици за редица европейски страни. "Съществуването на еврото в контекста на различните национални предпочитания доведе до продължителна рецесия, висока безработица и спад на жизнения стандарт в някои страни, неконтролиран публичен дълг и по-голям евроскептицизъм", пише икономистката в статията си.

Субаки вярва, че в началото на кризата обсъждането на проблемите в еврозоната било ограничено, а становищата на икономически и политически силните страни като Германия са превърнали валутния съюз в "наказателна система".

"Икономическия и паричен съюз е политически проект, изградена въз основа на неправдоподобното предположение, че единната валута и единния пазар могат да надминат националните интереси и вътрешната политика. През последните пет години историята показва цената на тези предположения", казва Субаки.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес