Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейските институции се подготвят за деня след вота за Brexit

23 юни 2016, 12:43 часа • 1135 прочитания

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц е казал пред евродепутати да бъдат подготвени за извънредна пленарна сесия във вторник, 28 юни, в случай, че британците решат днес да излязат от Европейския съюз. От своя страна Съветът на комисарите от ЕК ще се събере в неделя, 26 юни, предаде EurActiv.

Часове преди Великобритания да реши на референдума за членството си в Общността, европейските институции ускориха подготовката си за деня след историческия вот, който се провежда днес.

Шулц е казал пред групата на Социалистите и демократите в ЕП да бъдат подготвени за извънредна пленарна сесия във вторник сутринта следващата седмица, съобщават източници от парламентарната група.

Евродепутатите ще има заседание преди срещата на европейските лидери в Брюксел по-късно същия ден. По-голямата част от членовете на Парламента подкрепят непланираното заседание.

На 20 юни групата на „Зелените“ изпрати писмо до Шулц с искане за подобна пленарна среща след референдума. От друга страна групата на Европейската народна партия (ЕНП) е „за“ провеждането му, но само ако британците гласуват за излизане от ЕС, или т.нар. Brexit.

Европейските институции са в тясно сътрудничество за отговора си на това какво ще реши Великобритания. Мартин Щулц се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в навечерието на вота с цел да се формулират евентуалните им изявления.

Говорител на ЕК заяви, че Комисията е „готова за двата сценария“, а Юнкер е в „близък контакт“ с председателя на Европейската централна банка Марио Драги. По време на заседание на комисията по икономическите и паричните въпроси в ЕП тази седмица Драги заяви, че ЕЦБ е готова за всички непредвидими събития, които могат да настъпят вследствие на референдума във Великобритания за излизане от Европейския съюз.

Вижте кой може да гласува на Brexit?

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес