Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейската прокуратура разкри българска връзка в данъчни измами за 40 млн. евро

17 февруари 2023, 18:12 часа

Европейската прокуратура залови авоари и задържа 6-ма души след разкриване на сложна мрежа от установени фирми в България, Нидерландия, Полша и Словакия, които са продавали електроника и компютърно оборудване на фиктивни компании в Италия.

Реклама

Те са били управлявани от подставени лица, за да се избегне плащането на ДДС. Загубите от схемата се изчисляват на 40 млн. евро.

Според събраните доказателства, стоките са продавани на цени далеч под реалните на фирми в Италия, като така са нараствали незаконните печалби. В крайна сметка, оборудването е продавано на редовни италиански компании и други фирми в ЕС на изключително конкурентни цени, като по този начин са били спестени огромни суми от данъци. Още: Прокуратурата на ЕС: Има задържания в България заради измами с ДДС

Схемата е довела до огромни данъчни кредити, а впоследствие до огромни криминални печалби, които са били изпирани, както изяснява разследването.

Събраните доказателства при предварителното разследване са довели до арест на 6-има души и 60 обиска в страни-членки през октомври. В края на януари, делегираните прокурори в Милано са издали разрешение за конфискуване на имоти, луксозни коли, бижута и пари в брой, а също за замразяване на банкови сметки, на обща стойност 40 млн. евро. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес