Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евентуалният атентатор от Берлин е трябвало да бъде депортиран отдавна

21 декември 2016, 17:00 часа • 1970 прочитания

След като първият заподозрян за атентата в Берлин бе освободен поради недостатъчни доказателства, германската полиция вече издирва друг мъж. Става дума за тунизийски гражданин на около 20 години, чиито лични документи са открити в камиона, врязъл се в посетители на коледен базар в столицата.

Според информация на Tagesspiegel въпросният човек е познат на полицията и е трябвало да бъде депортиран преди много време. Правени са няколко неуспешни опита той да бъде намерен и върнат в родината си. Вестникът твърди, че искането му за убежище е отхвърлено през лятото на 2015 г., а личните му документи (тези, които са открити в камиона) са с фалшиво име.

След излизането на информацията, германският вътрешен министър Томас Де Мезиер каза, че действително полицията търси нов заподозрян и то конкретен човек. Той уточни, че става въпрос за заподозрян, а не за сигурен извършител на атаката на коледния базар в Берлин от понеделник вечерта (19 декември). Де Мезиер не даде повече подробности.

Ако информацията на Tagesspiegel се потвърди, това ще изостри дебата за мигрантите в Германия и за контрола на лицата, искащи убежище. През последните месеци в страната бяха извършени няколко престъпления от хора, които е трябвало да бъдат депортирани. Такъв бе мъжът, който се взриви в заведение в Аншбах през юли, както и мароканец, заподозрян за изнасилване в Хамбург.

Междувременно от телевизия RTL съобщиха, че са провели анкета сред германците за нивото на сигурността. Според нея 80% от гражданите се чувстват сигурни в страната си въпреки атаките. Само 10 на сто казват, че се страхуват да посещават многолюдни събития. 46% биха отишли, но все пак изпитват притеснения. 51% от германците заявяват, че намират досегашните мерки за сигурност на властите за адекватни.

Припомняме, че на 19 декември вечерта камион се вряза в посетителите на коледен базар в Берлин. Загинаха 12 души, над 50 бяха ранени. Полицията заяви, че става дума за терористичен акт.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес