Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Естония към Сърбия: Първо санкции срещу руския агресор, после членство в Европейския съюз

18 септември 2024, 23:12 часа • 1420 прочитания

Външният министър на Естония Маргус Цахкна поиска от Сърбия да се присъедини към европейските санкции срещу Русия, ако иска да стане част от Европейския съюз, предаде БГНЕС.

Цахна се срещна със сръбския си колега Марко Джурич, за да обсъдят агресията на Русия в Украйна, сигурността в Европа и разширяването на ЕС, съобщи естонското външно министерство.

Още: Естония ще строи 600 бетонни бункера на границата с Русия, започват тестовете

Естонският дипломат насърчи Белград да увеличи помощта за Украйна. Цахкна подчерта, че не може да има гъвкавост в контактите с агресора и връщане към обичайния бизнес с Русия.

"Осъждам всички усилия за оправдаване на опитите на Русия да подкопае европейската сигурност и суверенитета на Украйна. Важно е Сърбия, като страна кандидатка за членство в ЕС, да приведе външната си политика, включително със санкции срещу Русия, в съответствие с общата външна политика и политика за сигурност на ЕС", подчерта външният министър на Естония.

Още: Естонски военен командир: Можем да издържим 2 седмици на руско нахлуване преди НАТО да се намеси

Цахкна припомни, че Русия продължава бруталната си агресия в Украйна и хибридните действия срещу Запада: "Недопустимо е приятелското ръкостискане с Путин и неговите поддръжници, когато ръцете им са в кръвта на украински деца. Вместо това те трябва да бъдат държани отговорни за престъпленията и агресията, извършени в Украйна. Целта на Русия е да унищожи Украйна, която се бие за нас и вместо нас. Русия не спира - следователно победата на Украйна е екзистенциален въпрос за нас."

Още: Официално: Естония одобри закон за използване на замразени руски активи за Украйна

Министрите обърнаха специално внимание на ситуацията със сигурността в Западните Балкани и пътя на региона към ЕС. Естония е непоколебима в подкрепата си за присъединяването към ЕС на всички страни от Западните Балкани и е готова да сподели опита си от присъединяването към блока. Цахкна също изрази подкрепа за продължаването на диалога с посредничеството на ЕС, целящ нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово.

Талин допринася за няколко проекта в Западните Балкани, включително за цифрово управление и киберсигурност. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес