Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС вкара Русия в списъка на данъчните убежища и извади Северна Македония

14 февруари 2023, 13:57 часа •
Реклама

Европейският съюз добави Русия към списъка си с юрисдикции, които не сътрудничат за данъчни цели - или към т.нар. данъчни убежища.

"ЕС продължава да насърчава лоялната данъчна конкуренция и да се бори с вредните данъчни практики. Днес Съветът на ЕС реши да добави Британските Вирджински острови, Коста Рика, Маршаловите острови и Русия към списъка на ЕС на юрисдикциите, които не сътрудничат за данъчни цели. С тези допълнения списъкът на ЕС вече включва 16 юрисдикции", съобщиха от блока.

Останалите страни са Американска Самоа, Ангуила, Бахамски острови, Фиджи, Гуам, Палау, Панама, Самоа, Тринидад и Тобаго, Острови Търкс и Кайкос, Американски Вирджински острови и Вануату.

Съветът на ЕС изразява "съжаление", че тези юрисдикции не си сътрудничат по данъчни въпроси, и ги приканва да подобрят правната си рамка, за да разрешат установените проблеми, гласи съобщението в сайта на Съвета.

"Призоваваме всички държави, включени в списъка, да подобрят правната си рамка и да работят за спазването на международните стандарти в областта на данъчното облагане. Същевременно сърдечно поздравявам Северна Македония, Барбадос, Ямайка и Уругвай, тъй като те успешно изпълниха своите ангажименти и могат да бъдат извадени от документа за актуалното състояние", заяви Елизабет Свантесон - министърът на финансите на Швеция, която е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Русия е включена в списъка, след като групата по кодекса за поведение провери новото руско законодателство, прието през 2022 г., спрямо критериите за добро данъчно управление. В крайна сметка установи, че Руската федерация не е изпълнила ангажимента си да се справи с вредните аспекти на специалния режим за международните холдинги (критерий 2.1).

Освен това диалогът с Русия по въпроси, свързани с данъчното облагане, беше спрян след руската агресия срещу Украйна.

Списъкът на ЕС на юрисдикциите, които не си сътрудничат за данъчни цели, беше изготвен през декември 2017 г. Той е част от външната стратегия на ЕС в областта на данъчното облагане и има за цел да допринесе за продължаващите усилия за насърчаване на доброто данъчно управление в световен мащаб.

Юрисдикциите се оценяват въз основа на набор от критерии, определени от Съвета на ЕС. Тези критерии обхващат данъчната прозрачност, справедливото данъчно облагане и прилагането на международните стандарти, предназначени да предотвратят ерозията на данъчната основа и прехвърлянето на печалби.

Работата по списъка е динамичен процес. От 2020 г. насам Съветът на ЕС актуализира списъка два пъти годишно. Следващото преразглеждане е насрочено за октомври 2023 г.

ОЩЕ: Как България се измъква и не санкционира руснаци по правилата на ЕС

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес