Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС вади бивш пилот от Формула 1 и майката на Пригожин от списъка с руски санкции

09 септември 2024, 16:21 часа • 1130 прочитания

Посланиците на ЕС планират да извадят от списъка със санкции срещу Москва бившия руски пилот от Формула 1 Никита Мазепин и Виолета Пригожина - майката на загиналия ръководител на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин.

Това ще се случи по-късно тази седмица, съобщи Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“ на 9 септември, позовавайки се на неразкрити дипломатически източници.

Очаква се ЕС да разшири санкциите срещу около 2300 юридически и физически лица, свързани с войната на Русия срещу Украйна, до 15 септември.

Още: Анализ: Бивш съюзник на Орбан застрашава властта му, а Путин няма да помага вечно

Унгария с ново условие

Съобщава се, че Унгария, която многократно се противопоставя на санкциите срещу Русия и доста пъти подкопаваше усилията на Запада за оказване на помощ на Украйна, отново е поискала няколко души да бъдат извадени от списъка със санкции в замяна на подкрепа срещу наказателните мерки от страна на Будапеща.

Балтийските държави и Полша предложиха ЕС да премине от удължаване на санкциите за шест месеца към вземане на годишно решение, на което Будапеща се противопостави. В крайна сметка държавите членки на ЕС постигнаха компромис, който предвижда премахването на Мазепин и Пригожина от списъка, съобщават неназовани дипломати от ЕС. И двамата са смятани за „слаби случаи“ от правната служба на блока, която следи за съдебните аспекти на санкционната политика на Брюксел.

Още: Пак подигравка с паметника на Пригожин в Санкт Петербург

Защо Мазепин и Пригожина са под санкции?

Никита Мазепин, син на руския олигарх Дмитрий Мазепин, спечели дело в Общия съд на ЕС за отмяна на санкциите срещу него. Въпреки това бившият пилот на "Хаас", който няма нито победа, нито подиум във F1, остава в общия списък, тъй като според съда решението се отнася само за предишния период, а след това Брюксел е актуализирал списъците в съответствие с нови критерии.

Виолета Пригожина - майката на Евгений Пригожин, който загина в мистериозна самолетна катастрофа през август 2023 г., - остана в списъка със санкции по същата причина. Пригожин е основател на частната военна компания "Вагнер", която след смъртта му се разцепи и повечето нейни членове подписаха договори с руското Министерство на отбраната. ЧВК "Вагнер" водеше тежки сражения в Източна Украйна по време на пълномащабната война, най-вече при Бахмут.

През март ЕС реши да отмени санкциите срещу Аркадий Воложа - съосновател на най-популярната руска търсачка Yandex.

Още: Година от бунта на Пригожин: Къде са вагнеровците и служат ли вярно на Путин?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес