Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС спря процеса по евроинтеграция на Грузия заради прокремълските закони

09 юли 2024, 10:32 часа • 2091 прочитания

След като властта в Грузия вкара в сила изключително спорния закон за чуждестранните агенти, Европейският съюз спря процеса на присъединяване на страната към блока. Това заяви посланикът на ЕС в Тбилиси Павел Херчински.

Още: Грузия: Проруският закон за "чуждестранните агенти" официално влезе в сила

"За съжаление, процесът на присъединяване на Грузия към ЕС засега е спрян - това беше решено от лидерите на ЕС по време на последния Европейски съвет. Тъжно е да се види, че отношенията между ЕС и Грузия са на толкова ниско ниво, когато можеха да бъдат на върха", каза той пред репортери.

Още: С нов закон: Грузинският Путин се подсигури срещу западни санкции

ЕС спира милиони евро за Тбилиси

Посланикът добави, че ЕС е замразил финансирането за Грузия от Европейския механизъм за мир. То беше на стойност 30 милиона евро за 2024 г. "Обмислят се и други мерки, ако ситуацията се влоши още повече", предупреди Херчински, цитиран от Trend.

Грузия вече беше получила статут на кандидат за членство в Европейския съюз през декември 2023 г., но при условие че предприеме определени стъпки, регламентирани от Европейската комисия.

Още: Черен списък с грузински депутати вече действа в САЩ

Спорните закони

На 1 май грузинският парламент прие закона за чуждестранните агенти, който е по модел на режима в Кремъл - именно с него диктаторът Владимир Путин заглуши и последната вътрешна опозиция. Това действие на управляващата партия "Грузинска мечта" срещна отпор от страна на президента Саломе Зурабишвили, опозицията и западните дипломати, които видяха в него пречка за интеграцията на страната в ЕС.

Снимка: Getty Images

Още: Евро 2024: Грузинците псуват Путин от трибуните, паника в руска онлайн телевизия (ВИДЕО)

От "Грузинска мечта" твърдят, че законът имал за цел единствено да осигури прозрачност на чуждестранното финансиране на неправителствения сектор и медиите.

Зурабишвили наложи вето на закона, но то бе преодоляно в парламента и законодателството влезе в сила през юни. Масовите протести, изпълнени с полицейско насилие над граждани, активисти и опозиционери, не постигнаха целта си.

Още: След протестите в Грузия: Глобяват граждани наред, събраха почти 5 млн. рубли

В края на същия месец Грузия се отдалечи още от европейския си път, приемайки на първо четене 19 закона срещу ЛГБТ обществото.

Още: Нов скандал в Грузия: Приеха 19 закона срещу ЛГБТ обществото

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес