Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС спря евроинтеграцията на Грузия дни преди най-важните избори в страната

18 октомври 2024, 10:46 часа • 595 прочитания

След редица приети спорни закони от управляващата партия "Грузинска мечта" Европейският съюз официално спря евроинтеграцията на Грузия. Това става ясно от заключенията, публикувани от Европейския съвет след първия ден от срещата на върха.

"Европейският съвет потвърждава отново готовността на Съюза да подкрепи грузинския народ по пътя му към Европа. Същевременно той изтъква отново сериозната си загриженост по отношение на предприетите от грузинското правителство действия, които са в разрез с ценностите и принципите, на които се основава ЕС", гласи съобщението.

Грузия получи статут на кандидат за членство в ЕС през ноември 2023 г., когато блокът препоръча начало на преговори за членство на Украйна и Молдова.

Още: Демокрацията в Грузия е застрашена, алармират евродепутатите

Защо е спрян процесът: спорен ЛГБТ закон и закон за "чуждестранните агенти"

През септември парламентът в Тбилиси одобри на трето и последно четене анти-ЛГБТ закона „За семейните ценности и защитата на непълнолетните“. Приетият документ забранява еднополовите бракове, осиновяването на деца от еднополови двойки и трансджендър прехода. На лекарите се забранява да извършват операции и други манипулации, които улесняват транссексуалния преход.

Още: Въпреки несъгласието на президента Грузия прие закона, ограничаващ правата на ЛГБТИ

Освен това се забранява рекламирането и разпространението на информация в образователните институции и медиите, която има за цел да "популяризира" еднополовите връзки. Забранено е и провеждането на публични събрания (митинги или шествия), насочени към "пропаганда" на ЛГБТ+. Законът, приет от парламента, е подобен на този за забрана на "пропагандата на ЛГБТ", който е в сила в Русия.

По-рано Грузия прие закон за „чуждестранните агенти“, който също е копие на законодателството на Кремъл. Той предизвика масови протести в страната и сблъсъци с полицията, защото предвижда организации, получаващи определено финансиране от чужбина, да се регистрират като агенти и са под заплаха от глоби.

Още: Европа иска наказание за Грузия заради проруския закон, довел до масови размирици

И в двата случая президентът Саломе Зурабишвили налагаше вето, но проруската формация "Грузинска мечта" го преодоляваше повторно в парламента.

Снимка: Getty Images

ЕС: Тбилиси да предприеме демократични реформи

Европейският съвет припомня, че подобни действия застрашават европейския път на Грузия и де факто спират процеса на присъединяване. Той призовава Тбилиси да приеме "демократични, всеобхватни и устойчиви реформи в съответствие с основните принципи на европейската интеграция". Съветът ще продължи да следи ситуацията отблизо, отбелязват евролидерите.

Още: Минус 121 млн. евро за Грузия: ЕС я лишава от тях заради отстъпление на демокрацията

Изборите в Грузия са ден преди нашите: какви са очакванията?

На 26 октомври, ден преди провеждането на предсрочните парламентарни избори в България, в Грузия също ще има вот за ново Народно събрание. Всяка партия, която премине 5-процентовата бариера, влиза в 150-членния парламент. В момента "Грузинска мечта" с лидер Иракли Кобахидзе държи 90 места.

Въпреки че управляващата от 2012 г. партия остава най-популярна, тя загуби позиции след изборите през 2020 г. Най-голямата опозиционна партия „Обединено национално движение“ претърпя вътрешно разделение и разцепление заради ролята на бизнесмена в сянка Давид Кезерашвили, който наскоро беше замесен в скандал заради предполагаемо управление на измамни колцентрове в Европа. Въпреки че идеята за единен опозиционен фронт се провали, няколко опозиционни партии успяха да създадат неформални коалиции, за да водят съвместни листи на изборите: "Единство - Национално движение", "Силна Грузия" и "Коалиция за промяна". "Обединено национално движение" също е сред тях. Мнозинството от опозиционните партии подписаха Грузинската харта, в която се съгласиха, наред с други неща, да не си сътрудничат с „Грузинска мечта“ за съставяне на коалиционно правителство.

"Европейският съвет очаква предстоящите парламентарни избори да бъдат свободни и честни, в съответствие с международните стандарти и при безпрепятствен достъп на международни и местни наблюдатели", пишат от блока в заключенията си от срещата на върха.

"Европейският съвет изтъква необходимостта от защита на свободните, независими и плуралистични медии. Европейският съвет потвърждава отново непоколебимата подкрепа на Европейския съюз за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Грузия в рамките на нейните международно признати граници. Подчертава постоянния ангажимент на Европейския съюз за мирно разрешаване на конфликтите и неговата политика на непризнаване и ангажираност", добавят евролидерите в съобщението си.

Още: Заради путинизма: ЕС каза "стоп" на срещите на високо ниво с Грузия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес