Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС отложи въвеждането на системата за гранични проверки

10 октомври 2024, 23:15 часа • 592 прочитания

Европейският съюз отново отложи въвеждането на система за проверка на пръстови отпечатъци и сканиране на лица за граждани на държави извън ЕС на всички граници на ЕС. Тя трябваше да бъде въведена на 10 ноември, но отново беше отложена, след като Германия, Франция и Нидерландия заявиха, че системите им не са готови, предаде БГНЕС.

Междувременно източници съобщиха на Би Би Си, че не е имало тестване на софтуера на ЕС на живо върху граничните системи на Обединеното кралство. Комисарят на ЕС по вътрешните работи Йохансон заяви, че няма нов график за въвеждането му, но той ще бъде въведен поетапно. „Ясно е, че няма да бъдем готови за 10 ноември“, каза Йохансон и добави: “Не е ясно дали ще бъдем готови за 10 ноември: Ще се стремим към поетапен подход, стъпка по стъпка“.

Още: Шолц: Граничните проверки в Германия ще продължат дълго

Това забавяне е последното от дългата поредица пречки за системата, която първоначално трябваше да бъде въведена през 2022 г. Системата за влизане/излизане (EES) ще означава, че гражданите на страни извън ЕС, включително хората от Обединеното кралство, ще трябва да регистрират биометрични данни на всяка граница на ЕС, за да влязат, вместо да подпечатват паспортите си.

Идеята е да се направи цифров запис, който да свързва паспортите с биометричните данни. На пътниците ще бъдат раздавани ръчни устройства, за да могат да регистрират данните си в автомобилите си. EES ще се прилага и на летищата и всички други гранични пунктове. Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще заседава следващата седмица, за да обсъди въвеждането на EES.

Още: Страните от Шенген ще могат да връщат граничния контрол по своя преценка

Говорител на германското министерство на вътрешните работи заяви пред медиите, че трите държави не са готови да въведат системата, тъй като агенцията на ЕС, която отговаря за нея, EU-Lisa, все още не я е направила достатъчно стабилна. Френското министерство на вътрешните работи заяви, че EES трябва да бъде подготвена по подходящ начин.

По-рано този месец говорител на Европейската комисия заяви, че „внедряването на система като EES е сложна операция и не могат да бъдат напълно изключени закъснения“.

Още: Искат повече контрол: Половината европейци не одобряват как ЕС приема мигранти

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес