Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС отказа искането на Великобритания за "паралелни" преговори

31 март 2017, 11:20 часа • 1151 прочитания

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск представи плановете си за преговори с Великобритания, отхвърляйки искането на премиера Тереза Мей за провеждане на паралелни преговори за излизането от общността и бъдещите отношения с Брюксел.

Това става ясно от черновата на насоките на съюза, които също така призовават за „поетапен подход“, приоритет на който е методичният развод. В текста се посочва също, че европейските лидери трябва да решат „кога е постигнат необходимият напредък, който да позволи преговорите да продължат на следващо ниво“.

В черновата също така е предвидено преходно споразумение с Лондон през 2019 г. Според текста не може да се подписва сделка за бъдещата връзка между ЕС и Великобритания преди излизането на страната от общността през 2019 г., но преговорите за създаване на рамка за новите отношения могат да започнат щом веднъж бъде договорено споразумението за раздяла.

„Преговорите може също да се опитат да създадат преходно споразумение, което е в интерес на Съюза и да осигурява мостове към предвидима рамка за бъдещите отношения“, се казва в текста. То обаче ще е за ограничен период от време и в рамките на европейското законодателство, предаде БГНЕС.

В черновата се казва още, че Брюксел ще направи всичко възможно, за да постигне конструктивна сделка за Брекзит, но се готви и за възможен провал на преговорите. ЕС „ще работи упорито, за да постигне този резултат, но ще се подготви, за да може да се справи със ситуацията също и ако преговорите се провалят“, се казва в текста.

Сега предстои черновата да бъде изпратена до лидерите на 27-те страни от съюза, които да се запознаят с нея.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес