Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС наложи нови санкции на Хамас и на Беларус

30 юни 2024, 11:03 часа

Европейският съюз наложи замразяване на активи и забрана за издаване на визи на фирми и лица, обвинени в подпомагане терористичната групировка Хамас.

Реклама

Санкциите са вторият кръг, който ЕС налага на групировките "Хамас" и "Палестински ислямски джихад" след нападението им срещу Израел на 7 октомври.

Досега блокът е включил в "черния списък" 12 физически и три юридически лица, свързани с бойците, пише БГНЕС.

Още: Германия, Полша и Чехия искат от ЕС още пари за украинците на териториите си

Сред последните мишени са три фиктивни дружества, използвани от ключовия финансист Хамза Абделбасит за насочване на средства към групировката, включително испанската фирма за недвижими имоти Al Zawaya Group, както и две други, базирани в Судан.

Санкционирани са също ръководителят на "чуждестранните инвестиционни дейности" на Хамас, обменно бюро, което позволява преводи от Иран, и служителят, отговарящ за "Асоциацията на благотворителните институции".

Освен това ЕС налага санкции на Али Моршед Ширази, високопоставен служител на иранската Ислямска революционна гвардия, който наблюдава връзките на Техеран с палестинските групировки от Ливан. Високопоставеният служител на "Хамас" Махер Ребхи Обейд, "отговорен за ръководенето на терористичните агенти на "Хамас" на Западния бряг", също беше включен в списъка.

При нападението на "Хамас" на 7 октомври в южната част на Израел са загинали 1195 души, предимно цивилни, сочи справка на АФП, базирана на израелски данни.

Още: Помагаш на Путин, получаваш санкции: ЕС наказа Беларус

Беларус

Междувременно стана ясно, че ЕС забранява вноса, покупките или трансферите от Беларус на злато, диаманти, хелий, въглища и суров петрол. Страните членки на ЕС приеха днес санкции, насочени срещу беларуската икономика заради съучастието на режима на Александър Лукашенко в руската агресия срещу Украйна.

Мерките са огледални на наложените досега срещу Русия и се отнасят до заобикалянето на санкциите, произтичащо от високата степен на интеграция между икономиките на двете държави. Разширява се забраната за износ на стоки и модерни технологии и се въвеждат нови ограничения за стоки, които биха могли да засилят индустриалния капацитет на Беларус.

Въвеждат се и нови ограничения върху износа за Беларус на предмети, свързани с корабоплаването, както и върху технологии и луксозни стоки. Ще бъдат забранени преките или непреките внос, покупки или трансфери от Беларус на злато и диаманти, хелий, въглища и минерални продукти, включително суров петрол, пише БНР.

Още: ЕС одобри 14-ия пакет санкции срещу Русия

Тази мярка ще бъде допълнена от нова забрана за износ на стоки и технологии, които могат да бъдат използвани за рафиниране на петрол и втечняване на природен газ.

Разширява се забраната за сухопътния превоз на стоки на територията на ЕС от ремаркета и полуремаркета, регистрирани в Беларус. Това се отнася включително за случаите, когато камионите са регистрирани извън Беларус.

С цел минимизиране на риска от заобикаляне на санкциите, на операторите в ЕС, 25 на сто или повече от които принадлежат на лице или компания от Беларус, трябва да се забрани да извършват превозвачески дейности или сухопътен превоз на стоки в ЕС, включително транзит.

От европейските износители се изисква да включват в бъдещите си договори т.нар. клауза "без Беларус“. Чрез нея те трябва да забраняват документално реекспорта към Беларус или за използване в Беларус на чувствителни стоки и технологии, бойни стоки, огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес