Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган с категорично изявление: Крим трябва да се върне на Украйна

11 септември 2024, 15:53 часа • 2582 прочитания

Окупираният Крим трябва да се върне на Украйна в съответствие с международното право. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган във видеообръщение към участниците в "Кримската платформа", която се провежда днес, 11 септември, в Киев, съобщи Анадолската агенция.

Ердоган заяви, че анексирането на Крим, на което Турция се противопоставя от първия ден, е влошило още повече страданието на кримските татари, преживели депортацията преди 80 години.

"Нашата подкрепа за териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна остава непоколебима, връщането на Крим в състава на Украйна е изискване на международното право", подчерта турският лидер.

Още: Започнахме спецоперацията понеже...: Песков с нова невероятна причина за войната

Един от приоритетите на външната политика на Турция е да гарантира сигурността и благосъстоянието на кримските татари, заяви още Ердоган. "Хубаво е, че през юни, след почти три години в плен, заместник-председателят на Народното събрание на кримските татари Нариман Джелал беше освободен. Надяваме се на бързо освобождаване и на всички кримски татари, включително братята Асан и Азиз Ахтьомови", добави той.

Турският президент заяви още, че се надява на приключване на войната със справедлив и траен мир, основан на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Още: Безплатна земя в Крим, ако се биеш за Путин в Украйна: Обещание за всички руснаци

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес