Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕП ще разследва отношението на Великобритания към гражданите от ЕС след Brexit

26 януари 2017, 16:00 часа • 1519 прочитания

Европейският парламент ще направи специална група, която да разследва третирането от страна на Великобритания на гражданите на другите държави от ЕС след гласуването за Brexit.

Групата, която ще се състои от представители на различни партии, ще разследва случаи, при които граждани на ЕС, живеещи в Англия, се сблъскват с "бюрократична стена", когато се опитват да си осигурят право да останат в страната.

Холандският евродепутат Софи ин'т Велд настоява за сформирането на групата в отговор на нарастващата загриженост за тежкото положение на европейските граждани, пред което те са изправени след референдума за Brexit. "Защо британското правителство се опитва да направи толкова трудно за хората, които живеят във Великобритания от десетилетия, създали са семейства тук, работят тук? Това е техният дом", каза тя пред в. "Гардиън".

"Що за сигнал се опитват те да изпратят на тези хора? Нямам информация британци, които са подали документи за гражданство някъде в ЕС, да се сблъскват с такива бюрократични прегради. Не казвам, че не съществуват, но не съм чувала", допълни тя.

"Бъде ли стартиран веднъж чл. 50 и започнат ли преговорите, искам да имаме специална група в Европарламента, с която гражданите да могат да контактуват директно, така че да имаме ясна представа за трудностите, пред които се изправят хората, и да им помагаме", заяви още тя.

Благотворителни организации и активисти обвиняват Тереза Мей, че използва чужденците от ЕС като "разменна монета" за преговорите за Brexit, след като тя неколкократно отказа да им гарантира правото да останат във Великобритания, припомня в. "Индипендънт".

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес