Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: С взрива на Каховския язовир Русия може да улесни украинското настъпление

06 юни 2023, 14:14 часа • 16314 прочитания

Взривяването от страна на руските сили на язовирната стена на ВЕЦ Каховка ще навреди най-вече на цивилното население. Но то ще създаде сериозни проблеми и на самите окупатори - техните отбранителни линии на левия бряг на реката, изграждани в продължение на много месеци, просто ще бъдат отнесени от реката. Това разясни Александър Коваленко, военен експерт от групата „Информационна съпротива“ пред украинското издание "Фокус".

Според него украинската армия най-вероятно изобщо не е планирала да пресича река Днепър като част от контранастъплението си и приоритет са й били сухопътните пътища докато форсирането на Днепър е разглеждано като второстепенен и дори третостепенен вариант.

ОЩЕ: Неочаквани последствия: Руснаците сами наводниха първата си отбранителна линия по Днепър 

Затова паническите действия на Русия с взривяването на язовира няма да забавят или спрат украинското контранастъпление, ако това е била целта, смята той.

Но дори да приемем, че украинските сили наистина са се готвели да атакуват руските позиции на този участък от фронта, взривяването на язовирната стена не решава напълно този проблем за руснаците, продължава Коваленко. "След известно време нивото на водата така или иначе ще спадне. В същото време разрушената руска отбранителна линия може значително да опрости контранастъпателните действия за украинците", добавя той.

ОЩЕ: Почти цялата Каховска ВЕЦ вече е под вода (ВИДЕА)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес