Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екоактивисти на протест срещу Тейлър Суифт във Великобритания (ВИДЕО)

20 юни 2024, 12:57 часа • 1237 прочитания
Реклама

Ден след атаката с боя срещу "Стоунхендж" климатични екоактивисти получиха достъп до летището в Обединеното кралство, където се намира луксозният самолет на Тейлър Суифт, като напръскаха и други частни самолети с оранжева боя, предаде АФП.

Как е станало?

Двамата активисти успяха да стигнат до аерогарата на летище Станстед, североизточно от Лондон, се казва в изявление на групата за протести срещу климатичните промени Just Stop Oil.

Полицията в Есекс съобщи, че е арестувала две жени на 22 и 28 години по подозрение в престъпно увреждане и намеса в националната инфраструктура.

Още: Арестуваха екоактивисти, залепили се на пистите на летището в Мюнхен (СНИМКИ)

Двойката, назована от Just Stop Oil като Дженифър Ковалски, 28 г., и Коул Макдоналд, 22 г., е използвала пожарогасители, пълни с оранжева боя, за да напръска два частни самолета, се казва още там.

В него се казва, че те настояват следващото британско правителство след парламентарните избори на 4 юли да поеме правен ангажимент за поетапно спиране на използването на изкопаеми горива до 2030 г., пише БГНЕС.

Още: Вандали се подиграха с портрет на Чарлз III в Лондон (ВИДЕО)

В публикация в X, Just Stop Oil добави: "Дженифър и Коул прерязаха оградата на частното летище в Станстед, където е паркиран самолетът на Тейлър Суифт, с искане за спешен договор за прекратяване на използването на изкопаеми горива до 2030 г."

Придружаващото видео показва как един от активистите изрязва дупка в оградата, преди да напръска с боя самолетите.

Тейлър Суифт си навлече критики заради използването на частни самолети. През 2022 г. тя оглави списък, публикуван от британската маркетингова фирма за устойчивост Yard, на "най-големите нарушители на емисиите на CO2 от частни самолети" сред знаменитостите. 

Още: Като футболистите: Тейлър Суифт не използва носни кърпички (ВИДЕА)

Михаела Каръмова
Михаела Каръмова Отговорен редактор
Новините днес