Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК предлага нови инструменти за налагане на върховенството на правото

17 юли 2019, 06:20 часа • 1844 прочитания

Европейската комисия предложи нов набор от инструменти в опит да уреди по-добра защита на върховенството на правото в ЕС - тема, която става все по-болезнена за Съюза специално заради няколко примера в Източна Европа като Унгария, Полша, Румъния и в по-неглижирана степен - България.

Предложение номер едно е ЕК да прави годишен преглед на състоянието на върховенството на правото, подобно на фискалния мониторинг, който прави Брюксел на всички държави-членки на ЕС - на бюджетните им дефицити и публичния дълг, пише Reuters. Освен това, ЕК предвижда провеждането на годишна конференция за върховенство на закона с представители на академичните среди и правозащитни организации, както и други идеи за поставяне на темата на по-видно място в дневния ред на ЕС.

Официално предложенията трябва да бъдат публикувани днес, 17 юли, и да бъдат обсъдени от Европейския съвет утре, 18 юли.

Припомняме, че една от основните грижи на ЕС по темата с върховенството на правото е Полша и поведението на партията "Право и справедливост", предвид т.нар. съдебна реформа там, поставяща съдебната власт под сериозния контрол на изпълнителната власт - с възможността правосъдният министър да прави директни назначения на висши позиции в съдебната система. Отделно налице са проблемите и с Виктор Орбан в Унгария, като и срещу двете държави върви процедурата по член 7 на Европейския договор, която може да доведе до отнемане на правото на глас на двете държави в Европейския съвет, за което обаче трябва пълно единодушие.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес