Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК иска старт на преговорите за Украйна в ЕС, преди Унгария да поеме председателството

07 юни 2024, 10:08 часа • 1559 прочитания

Европейската комисия ще препоръча започването на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС този месец - юни 2024 г. Целта е това да стане, преди Унгария да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС, съобщи Financial Times. Изданието цитира трима души, запознати с въпроса.

Пътят на Киев към ЕС - изпълнени критерии

Киев подаде молба за членство в ЕС в седмиците след пълномащабната инвазия на Русия през 2022 г. и впоследствие получи статут на кандидат.

Войната на диктатора Владимир Путин предизвика преразглеждане на процеса на разширяване на ЕС - Украйна и Молдова станаха страни кандидатки през юни 2022 г., а Грузия - в края на 2023 г., като същевременно се ускориха преговорите с някои от шестте кандидатки от Западните Балкани след години на застой. Еврокомисията обяви през декември 2023 г., че процесът по приемане на Украйна в блока може да започне.

Същинските преговори обаче все още се бавят заради блокада от страна на Унгария заради правата на унгарското малцинство в украинската Закарпатска област.

Още: Зад кулисите: ЕС натиска Орбан да позволи начало на преговори с Украйна

Комисията настоява за започване на официални разговори с Украйна и Молдова през този месец, за да даде положителен сигнал на двете страни за техните стремежи към ЕС. В петък - 7 юни - тя ще обяви, че Киев вече отговаря на неизпълнените преди това критерии, включително антикорупционните мерки, ограниченията върху политическото лобиране, правилата за деклариране на имуществото на държавните служители и защитата на езиците, използвани от националните малцинства.

Снимка: Getty Images

Унгарското вето е пречка

Препоръката на Брюксел изисква единодушие от страна на правителствата на държавите членки от ЕС и се очаква Унгария да изрази възражения.

Унгарският премиер Виктор Орбан е задържал други решения, свързани с Украйна, включително предоставянето на статут на кандидат за членство в ЕС и забавянето на пакета от помощи в размер на 50 млрд. долара. Той често блокира и санкции на ЕС срещу Русия.

Още: Орбан пази Путин: Спря харченето на руски милиарди за оръжие за Украйна

От унгарското правителство все още не са коментирали темата, след като FT оповести новината.

Унгария ще поеме ротационното председателство на ЕС на 1 юли, което ще ѝ даде допълнителни възможности за влияние при определянето на дневния ред на срещите, на които се обсъждат въпроси, свързани с Украйна.

Белгия, която в момента е ротационен председател, продължава напред с надеждата да постигне единодушие и да проведе първоначалния кръг от преговори за присъединяване на Киев на 25 юни, преди да предаде щафетата на Унгария.

Още: ЕС измисли как да заобиколи Орбан, за да отреже парите на Путин

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес